Gerzson
-3 °C
3 °C

Félünk mobiltelefonos vírusoktól

2008.02.15. 14:45
A mobilt használók csupán két százaléka találkozott már vírussal a telefonján, mégis 72 százalékuk aggódik a rosszindulatú programok mobilos térhódítása miatt - derült ki a McAfee vírusirtó cég felméréséből, amit Angliában, Amerikában és Japánban végeztek párhuzamosan.

Japánban a legnagyobb a félelem a mobilvírusoktól (nyilván azért, mert itt a legfejlettebb a technika, itt használják a legtöbben a telefonjukat a beszélgetésen és sms-küldésen túl internetezésre is), itt találkoztak a legtöbben vírussal, és a válaszadók közel 90 százaléka mondta, hogy tart tőlük.

A mobilos vírusok ma még nem jelentenek igazi fenyegetést, de megvan bennük a potenciál, hogy egyre komolyabb fejfájást okozzanak, ahogy mobilok egyre több internetes funkciót kapnak - mondja az AFP hírügynökségnek Pete Nuthall, a Forrester piacelemzőcég szakértője.

Jelenleg kétszáz körül van az ismert mobilos vírusok száma, ami a windowsos pécéken tenyésző kártevők milliós száma mellett eltörpül, mégis volt már néhány komolyabb fertőzés. A leghíresebb mobilos vírus eddig a Commwarrior volt, ami a Symbian operációs rendszert használó telefonok között terjedt MMS üzenetekben elrejtőzve, és tavaly 110 ezer telefont fertőzött meg.

A fő különbség, hogy míg a számítógépes vírusokat már felfedezte magának a szervezett bűnözés, mobilon még leginkább puszta rombolásvágyból vagy feltűnési viszketegségből írják a programozók, vagy csak azért, hogy megmutassák hogy képesek rá.

Az egyik legnagyobb európai mobilszolgáltató, a francia Orange már bejelentette, hogy biztonsági szoftverek fejlesztésébe kezd mobiltelefonokra a vírusveszély miatt - ami a mobilos operációs rendszerek sokszínűsége miatt nem egyszerű feladat.