Eszter, Eliza
EUR 382,16 Ft
USD 358,54 Ft
14 °C
24 °C

Veszélyes mobilban tárolni a bankkártya kódját

2002.07.25. 09:28
Ne írjuk be a PIN-kódot a telefonba, kössünk kártyabiztosítást és kérjünk SMS-visszajelzést a tranzakciókról, de leginkább ne használjunk bankkártyát olyan kelet- és dél-európai üzletekben, ahol kézi kártyalehúzó berendezés van - javasolja a szakértő.
A magyarok külföldi kártyahasználata két év alatt értékben megduplázódott - bár még így is csupán a kártyahasználat 5 százaléka. A külföldi kártyahasználatban érdemes figyelembe venni a régiók közti különbségeket a kockázat terén. Magyarországon a kártyaforgalom 0,06 százalékát, Nyugat-Európában 0,02-0,08 százalékát teszik ki a kártyacsalásból eredő veszteségek, a Baltikumban és Oroszországban a veszteség eléri a 2-2,5 százalékot.

Veszélyes a kézi lehúzás

A kártyahasználat szempontjából rizikós európai országok listáját Oroszország vezeti, de Lengyelországban, Romániában és a balti országokban, valamint Törökországban és a korábbi Jugoszláviában is viszonylag nagy kockázatnak tesszük ki magunkat, ha olyan üzletben fizetünk kártyával, amely kézi lehúzós technikával van felszerelve.

A nemzetközi láncok biztonságosak

A kártyaelfogadó helyek száma ezekben az országokban a magyarországinál kisebb, s 40-50 százalékuk még ma is kézi lehúzós technikával működik. (Magyarországon az elektronikus leolvasó terminálok aránya 98 százalék felett van.) Csak akkor érdemes kockázatot vállalni, ha olyan márkanévvel rendelkező szállodában, étteremben vagy autókölcsönzőben vagyunk, ahol a nemzetközi lánc vállalja az esetleges csalásokból eredő kárt.

Mobilban ne tároljuk a kódot

Nyugat-Európában a kártyaelfogadó helyek száma nagyobb, mint nálunk, így a kártyás fizetés nem okoz gondot. Kivétel Ausztria, Németország, Dél-Olaszország, valamint Dél-Spanyolország, ahol az ATM-ellátottság kielégítő, de viszonylag kevés üzletben és szállodában fizethetünk elektronikus terminálon kártyával. Csalásokkal leginkább az olasz, spanyol és görög üdülőhelyeken kell számolnunk. Mindenesetre aki nyugodtan akar nyaralni, ne rögzítse bankkártyája PIN-kódját a mobiltelefonjában (ahogyan sokan teszik), mert jó esélye van rá, hogy ha a telefont ellopják, a tolvajok megkeresik és használják is a kódot.

Indulás előtt ajánlatos szerződést kötnünk bankunkkal, hogy a kártyánkkal lebonyolított tranzakciókról SMS-ben értesítsen. A nem dombornyomott bankkártyákhoz nem tartozik automatikusan kártyabiztosítás, ezért ezt is érdemes megkötni - javasolja Nemcsics Róbert, a K&H illetékes igazgatója.

Kártyás minden második magyar

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint minden második magyar állampolgár rendelkezik betéti kártyával. Magyarországon jelenleg 1 585 487 Visa Electron kártya van forgalomban. 2001. és 2002. március között 19-ről 23 százalékra nőtt a kereskedői elfogadóhelyeken végrehajtott Visa Electron-tranzakciók aránya az ATM-es készpénzfelvételhez képest. A világszerte használt Visa Electron betéti kártyák száma elérte a 166 milliót.

A külföldre látogató magyar turisták több mint 12 millió kereskedői elfogadóhelyen fizethetnek és 157 ország 762 000 ATM-jénél vehetnek fel készpénzt Visa Electronnal, ami egy év alatt 13, illetve közel 15 százalékos bővülés. A kelet-közép-európai POS-terminálok száma 32 százalékkal, közel 200 ezerre nőtt, az Európai Unió országaiban pedig több mint 3,5 millió kereskedői terminál üzemel. Olaszországban csaknem 900 ezer, Görögországban százezernél is több, Spanyolországban 750 ezer POS-elfogadóhely található, de számuk Törökországban is túllépte a 270 ezret.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás