Klaudia
-3 °C
3 °C

Védelem a kéretlen modemes hívások ellen

2004.08.02. 13:16
Képes megfogni a felhasználó engedélye nélkül csendben tárcsázó programokat egy új fejlesztésű magyar szoftver. A Windows tárcsázóját fegyelmező alkalmazásban beállítható, hogy a modem mikor és milyen körzetszámokat hívhat.
Az internetes felhasználók érdekvédelmét felvállaló NETÉRT egyesület a modemes betárcsázós csalások elleni információs oldalon (vedekezz.hu) új biztonsági alkalmazásra hívta fel a figyelmet.

Az otthoni felhasználók számára ingyenesen letölthető a magyar Zero-Bug Company szoftvercég modemes hívásokat ellenőrző alkalmazása. Az Agressive Dial Control Personal v1.0 segítségével a hívásokat napszak szerint, illetve körzetszám szerint lehet tiltani illetve engedélyezni, mondta el az Index kérdésére Pócsi György, a Zerobug fejlesztési vezetője.

Kézben tartja a tárcsázót

Mielőtt a gépről a felhasználó vagy bármely alkalmazás modemes hívást tudna kezdeményezni, az alkalmazás ezeket ellenőrzi. A Windows tárcsázója által használt RAS-hívásokat (Remote Access Service, távoli hozzáférés szolgáltatás) a program átveszi.

A működő védelmet az óra mellett megjelenő ikon mutatja. Pócsi György a program használóinak azt a tesztet javasolta, hogy bekapcsolt szoftveres korlátozás mellett (csak helyi hívás és 51-es körzet) kézzel probálják rávenni a modemet ezen a körön kívül eső szám hívására.

Csak amit ért az ember

Ha jól működik a szoftver, a hívás nem megy át. Ekkor a szkriptekkel teletömött oldalak, és a gépre esetleg becsempészett ártó programok sem képesek már drága külföldi műholdas számokat hívogatni.

Ennek ellenére továbbra is ajánlatos az óvatosság. A NETÉRT minden tájékoztatójában hangsúlyozza, hogy csakis azokra a felugró ablakokra szabad kattintani, aminek a tartalmát valóban érti a felhasználó.

Sajnálják, de kifizettetik

Mint ismeretes, itthon is sok kárt okoznak az internetes kapcsolatot eltérítő programok. Szerencsésnek mondhatja magát, akinek csak néhány ezer forintja bánja a modemes kapcsolata feltörését.

A távközlési cégek saját bevallásuk szerint a tájékoztatáson túl annyit tudnak tenni, hogy részletfizetést biztosítanak a károsult számára. A Matáv weboldalán jelenleg is kiemelt helyen szerepel a "betárcsázó programokra" figyelmeztető közlemény.