Auguszta
-3 °C
2 °C

Megjelent a századik mobilos vírus

2005.11.28. 14:14
Egyelőre nem okoznak igazán nagy károkat a mobiltelefonra írt vírusok, és viszonylag kevés a támadható okostelefon, de mind a készülékek, mind a vírusok száma szépen növekszik.

Számítógépes kártevőket terjeszt a századik mobiltelefonos kártevő. A finn F-Secure hétfői sajtóközleménye szerint a napokban fölfedezett Cardtrap trójai F és G változatai először leállítják a telefon rendszeralkalmazásait, majd Windows operációs rendszeren futó Rays, Padobot és Cydog férgeket telepítenek a telefon memóriakártyájára, ha van ilyen. A kártya beolvasásakor a férgek igen könnyen aktiválhatók. A Cardtrap férget - mintegy grátiszként - mobilos kártevőket is telepítenek a gyanútlan felhasználó készülékére: egy Cabir.C férget, valamint egy Doomboot.A trójait, amelyek megakadályozzák a telefon újraindulását.

Nemrég jelent meg a Locknut.C mobilos vírus is, amely egy Symbian Series 60 mobiltelefonokhoz készült javításnak álcázza magát, valójában azonban hazavágja a rendszer fontos részeit, megbénítja a telefont, adta hírül az F-Secure.

Milliárd célpont

Tíz évvel ezelőtt még a számítógépeken futó kártevőkből is csupán száz jelent meg évente, manapság azonban naponta jelenik meg ugyanennyi. Ebből azonban nem igazán lehet következtetni a mobilos vírusok várható terjedésére, hiszen amíg 1995-ben az internetre körülbelül 7-8 millió számítógép csatlakozott és alig 20-60 millió internező volt, addig jelenleg több mint másfél milliárd ember mobiltelefonál, és a Gartner piackutató cég szerint a mobilosok száma négy éven belül megduplázódik. Szerencsére még igen kevesen használnak olyan okostelefont, amelyet a kártevők meg tudnak támadni, de az IDC piackutató cég szerint 2007-re az intelligens mobileszközök 85 százaléka okostelefon lesz, és akkor évente már százmillió ilyen készülék talál gazdára.

Forrás: F-Secure

Az első mobilos kártevő, a Cabir 2004 júniusában jelent meg, és már ez a legelterjedtebb víruscsalád: huszonhét változata huszonhárom országban jelent meg. A mobilvírusok többsége - 95 darab - Symbian oprendszeren fut, mindössze három készült Palm OS alapú telefonra és két vírus Pocket PC-re. Az F-Secure közleménye szerint nagyobb eseményeken, mint amilyen a Live 8 koncert és a Helsinkiben megrendezett atlétikai világbajnokság volt, teljesen általános a bluetooth kapcsolaton vagy MMS üzenetben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése.