Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Új trójaik támadják az okostelefonokat

2006.01.23. 12:05
Lefagyasztják a készülékeket, személyes adatokat lopnak, és további kártevőket telepítenek a januárban felfedezett mobilos kártevők. A Symantec szerint az új trójaik nem túl veszélyesek.

Januárban kilenc új mobilos trójait fedezett föl a Symantec; mindegyik Symbian operációs rendszeren fut, amely elsősorban a Nokia csúcskategóriás készülékein gyakori, illetve bluetooth kapcsolaton terjed, amely e mobilokban már alaptartozék.

Fecsegnek és fagyasztanak

Két új verziója jelent meg a Pbstealer nevű adatlopónak, amely a fertőzött készülékben elmentett telefonszámokat, jegyzeteket, határidőket és feladatlistákat próbálja átcsempészni bármilyen másik közeli készülékre, amennyiben annak be van kapcsolva a bluetooth elérése. A Cabir és Locknut vírusokat telepítő Cdropper öt új variánssal jelentkezett januárban.

Az ártalmatlan Sendtool csupán egy vírustovábbítást segítő szoftvert telepít az okostelefonra, a veszélyes Booton azonban néhány hibás fájl bemásolásával teljesen tönkreteszi a készülék oprendszerét, majd kikapcsolja a mobilt, amely a hibás fájlok miatt többé nem tud rendesen elindulni.

Bár az új kártevők száma miatt úgy tűnhet, hogy nagy a veszély, a Symantec szerint nem érdemes aggódni, mert szinte lehetetlen véletlenül megfertőződni. Egyrészt a felhasználónak engedélyeznie kell a trójai a települését, másrészt igen kicsi az esélye annak, hogy valaki az utcán elkapjon valamit, mert igen kevés a fertőzött mobil.

Lesz még másik

Persze a vírusirtó szakértők idén nagy járványokat jósolnak. 2005 harmadik negyedévében 210 százalékkal több okostelefont adtak el (12,6 millió darabot), mint egy évvel korábban, és már az összes eladott készülék 6,1 százaléka okostelefon, és ezeknek a kétharmadán Symbian oprendszer fut, ezért a hekkerek erre írják a legtöbb vírust és férget.

A Cnet informatikai szaklap információi szerint a világ legnagyobb informatikai biztonsági cége, a Symantec tavaly októberben szerződést kötött a Nokiával arról, hogy a Series 60 okostelefonokat mobilos vírusirtó szoftverrel szereli föl. Ilyen szoftvert az F-Secure és a McAfee is gyárt.