Mátyás
-6 °C
1 °C

Mobilra ugrik át a pécés vírus

2006.03.01. 15:35
Egyelőre nem kell tartani az asztali számítógépet és zsebszámítógépet egyaránt megfertőző Crossover vírustól, mert ez csupán egy kísérlet eredménye, és nem terjed szabadon.

Felfedezték az első öszvérvírust, amely a számítógép megfertőzése után lazán átszinkronizálja magát a gépre kötött mobil eszközökre. Szerencsére a Crossover kártevő csupán egy koncepcióvírus, amelyet egy ismeretlen személy küldött be a mobilos vírusokkal foglalkozó kutatók nemzetközi egyesületéhez (MARA).

Nem veszélyes

Nem kell tartani a terjedésétől, hiszen a vírusszakértők úgysem eresztik szabadon, és a készítője is csupán azt akarta bebizonyítani, hogy létezhet ilyesmi. Viszont a MARA bejelentése egyben azt is jelenti, hogy hamarosan megjelenhetnek az utánzatai.

Futtatásakor a Crossover ellenőrzi, hogy milyen rendszer van éppen. Ha egy Windows alapú pécén, akkor az első adandó alkalommal megpróbál átugrani egy Windows Mobile alapú mobiltelefonra vagy tenyérszámítógépre. A Cnet informatikai lap szerint a vírus az ActiveSync szinkronizáló szoftverrel másolja át magát a kütyükre. A zsebgépen a vírus tovább garázdálkodik: letöröl minden fájlt a Dokumentumok mappából, és bemásolja magát az indítómenübe.

A megfertőzött asztali számítógépek teljesítményét erősen lerontja a vírus, mivel minden egyes indításkor új néven klónozza magát, így végül a felhasználó gépén olyan sok másolata lesz, amely már teljesen lebénítja a rendszert.

Oda-vissza

Olyan vírus eddig is volt, amely mobiltelefonról ugrik át a számítógépre: a Cardtrap nevű trójai tavaly szeptemberben jelent meg. A gonosz trójai elsődleges terjedési közege a mobilhálózat, és csak mellékesen foglalkozik a Windows operációs rendszerrel. Ha a felhasználó a fertőzött telefon memóriakártyáját beledugja egy számítógépes leolvasóba, akkor Padobot és Rays férgek települnek a Windowsra.