Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Csoportosan támad a MyDoom

2004.09.13. 10:57
Hétvégén négy új MyDoom-variáns jelent meg az interneten, amelyek nehezen eltávolíthatóak, de ezen kívül nem okoznak igazán sok galibát. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a végzetes kódra nem kell sokat várnunk.
Szakértők szerint a MyDoom féreg most megjelent négy új változata azt sugallja, hogy a szerzők hamarosan még pusztítóbb kódot engednek szabadon az interneten. Az új férgek nagyon hasonlítanak egymásra: emailek csatolt állományában terjednek, és korábban megfertőzött weboldalakról töltenek le további kiegészítő részleteket. Ráadásul mindegyiket igen nehéz eltávolítani a Microsoft Windows operációs rendszert futtató számítógépekről, mivel blokkolják a vírusirtó szoftverek internetes hozzáférését, így azok nem érhetik el a felismerésükhöz és letörlésükhöz szükséges frissítéseket.

Ismert módszer

Az a tény, hogy egyszerre több hasonló MyDoom variáns jelent meg sikeresen az interneten, azt sugallja, hogy sokkal kártékonyabb változat megjelenésére számíthatunk, mondta el a Cnet szaklapnak Sam Curry, a Computer Assocciates alelnöke.

"Ugyanezt láttuk a Bagle vírus esetében, amikor először három viszonylag ártalmatlan variáns jelent meg, amelyeket egy igen kártékony változat követett. Egész hétvégén riadókészültségben voltunk, és azt tanácsoljuk az embereknek, hogy legyenek óvatosak" - mondta Curry.

Rossz kód

Az először idén januárban felbukkant MyDoom féregnek már több tucatnyi változata készült; az első példányok az SCO és a Microsoft oldalait támadták meg, később az amerikai lemezkiadók szövetsége is kapott néhány találatot, és a szerzők fejére vérdíjat tűztek ki. Az információbiztonsági szakértők a gyorsan terjedő MyDoomot minden idők legrosszabb internetes férgének titulálták.

Az új MyDoom variánsokban megjelent a törlést akadályozó kód, ami arra utal, hogy az underground közösségek nagyon sok számítógép irányítását szeretnék átvenni, és hogy az így megszerzett gépeket meg is akarják tartani, mondta el Alfred Huger, a Symantec vírusirtó cég munkatársa a Cnetnek. Huger szerint az is elképzelhető, hogy a szerzők most tesztelik a féreg új képességeit, és hamarosan még nagyobb pusztítás várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!