Tekla
9 °C
20 °C

Használati utasítással érkezik a féreg

2004.09.16. 18:52
A MyDoom féreg legújabb változata szokatlan kiegészítőket hordoz magával, a szerzők ugyanis mellékelték a kártékony kód részletes leírását. A biztonsági szakértők bizonyára megdöbbentek a csatolt leírás láttán, hiszen ők minden eddiginél pusztítóbb féreg megjelenésére számítottak.
A januárban debütált MyDoom féregnek idén több tucatnyi változata okozott kisebb-nagyobb károkat az internetezőknek, a legújabb változata azonban fölöttébb barátságos. A megfertőzött levélhez csatolt dokumentum ugyanis részletesen leírja, hogy MyDoom.Y kártékony kódja mit csinál és miként működik. A levél emellett tartalmaz egy fotót a Netsky féreg létrehozásával gyanúsított Sven Jaschanról is.

Rejtélyes üzenet

"Olyan, mintha segíteni akarnának nekünk, ami roppant szokatlan. A fotó talán arra próbál utalni, hogy a MyDoom megnyerte a féregháborút, pedig a Netsky valójában sokkal elterjedtebb, mint a MyDoom" - mondta el a Cnetnek Mikko Hypponen, az F-Secure vírusirtó cég vezető kutatója.

A vírus leírásában Nemog és Zincite aláírását találták meg, amelyekkel trójai programok kódjában már találkoztak, írta a Cnet.

Számítógépes szabotázs

A német rendőrség azzal vádolja a nemrégiben letartóztatott Jaschant, hogy a Netsky és a Sasser férgek számos variánsát ő hozta létre. A hatóságoknál panaszt tett száznegyvenhárom sértett összesen 157 ezer dolláros kárt szenvedett el a kártékony programok miatt, ám ez csak a jéghegy csúcsa lehet, hiszen 2004-ben az összes eddigi vírustámadás hetven százalékát a Netsky követte el.

Világvégét vártak

Múlt hétvégén egyébként négy új MyDoom-variáns jelent meg az interneten, amelyek nehezen eltávolíthatóak, de nem okoznak sok galibát. A szokatlan aktivitásból azonban arra következtettek a szakértők, hogy a következő kiadás az eddigieknél sokkal pusztítóbb lesz. Bár ezúttal nem jött be a számításuk, a végzetes kód megjelenése továbbra sem kizárt.