Natália
1 °C
7 °C

Használati utasítással érkezik a féreg

2004.09.16. 18:52
A MyDoom féreg legújabb változata szokatlan kiegészítőket hordoz magával, a szerzők ugyanis mellékelték a kártékony kód részletes leírását. A biztonsági szakértők bizonyára megdöbbentek a csatolt leírás láttán, hiszen ők minden eddiginél pusztítóbb féreg megjelenésére számítottak.
A januárban debütált MyDoom féregnek idén több tucatnyi változata okozott kisebb-nagyobb károkat az internetezőknek, a legújabb változata azonban fölöttébb barátságos. A megfertőzött levélhez csatolt dokumentum ugyanis részletesen leírja, hogy MyDoom.Y kártékony kódja mit csinál és miként működik. A levél emellett tartalmaz egy fotót a Netsky féreg létrehozásával gyanúsított Sven Jaschanról is.

Rejtélyes üzenet

"Olyan, mintha segíteni akarnának nekünk, ami roppant szokatlan. A fotó talán arra próbál utalni, hogy a MyDoom megnyerte a féregháborút, pedig a Netsky valójában sokkal elterjedtebb, mint a MyDoom" - mondta el a Cnetnek Mikko Hypponen, az F-Secure vírusirtó cég vezető kutatója.

A vírus leírásában Nemog és Zincite aláírását találták meg, amelyekkel trójai programok kódjában már találkoztak, írta a Cnet.

Számítógépes szabotázs

A német rendőrség azzal vádolja a nemrégiben letartóztatott Jaschant, hogy a Netsky és a Sasser férgek számos variánsát ő hozta létre. A hatóságoknál panaszt tett száznegyvenhárom sértett összesen 157 ezer dolláros kárt szenvedett el a kártékony programok miatt, ám ez csak a jéghegy csúcsa lehet, hiszen 2004-ben az összes eddigi vírustámadás hetven százalékát a Netsky követte el.

Világvégét vártak

Múlt hétvégén egyébként négy új MyDoom-variáns jelent meg az interneten, amelyek nehezen eltávolíthatóak, de nem okoznak sok galibát. A szokatlan aktivitásból azonban arra következtettek a szakértők, hogy a következő kiadás az eddigieknél sokkal pusztítóbb lesz. Bár ezúttal nem jött be a számításuk, a végzetes kód megjelenése továbbra sem kizárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?