Ervin
14 °C
22 °C

Feltörhető a Napster másolásvédelmi rendszere

2005.02.21. 16:10
Hackereknek sikerült feltörniük a Napster zeneletöltő digitális másolásvédelmi rendszerét. A zeneipar aggódik, hogy elterjednek a kalózmásolatok, de a cég szerint nincs semmi baj.

Az America Online tulajdonában lévő Winamp médialejátszó segítségével kijátszható a Napsteren árult zenefájlok másolásvédelmi rendszere, derült ki a napokban egyes blogszájtok híreiből.A fizetős zeneszolgáltatók többségéhez hasonlóan a Napster a fájlok védelmére úgynevezett DRM-et, vagyis digitálisjog-kezelő szoftvert használ. A DRM-szoftverekről azonban a zeneiparban azt tartják, hogy csak az amatőröket tartják vissza attól, hogy eltávolítsák a számok másolásvédelmét. A rendszer kijátszása az igazi profiknak nem jelent akadályt - ezt bizonyítja, hogy egyes hackereknek sikerült a letöltött számokból végleg eltávolítaniuk a másolásvédelmet, így téve szabad prédává a fizetős számokat.

Akik fizetnek, biztonságban vannak

Bár a zeneszámok másolásvédelmének feltörése azt jelenti, hogy a Napster adatbázisában található felvételeket bárki ingyen letöltheti és sokszorosíthatja, a cég nem tartja veszélyesnek a problémát - képviselője azt nyilatkozta, hogy a dolog egyáltalán nem újdonság. "Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy biztonságossá tegyük rendszerünket azok számára, akik fizetni akarnak a zenéért," mondta Dana Harris Napster-szóvivő a Cnetnek.

A Napster egyébként évekkel ezelőtt a legnépszerűbb ingyenes fájlcserélő rendszernek számított. Az amerikai lemezkiadók szövetsége, az RIAA azonban beperelte a céget, amely elvesztette a pert, és akkori, ingyenes formájában kénytelen volt lehúzni a rolót. Később az Apple rendkívül sikeres fizetős rendszerét, az iTunest lemásolva a Napster újraéledt hamvaiból, és mára csaknem egymillió számot felvonultató adatbázissal rendelkezik.

Azon versenytársaival ellentétben, amelyek általában egy dollár körüli összeget kérnek számletöltésenként, a Napster havi 15 dollárba kerül - ezért a pénzért a netezők bármilyen mennyiségű számot letölthetnek.