Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rendet tett szerverén a NASA

2004.10.19. 10:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egyik ftp-szerverén múlt hétvégén bárki megtekinthette az aktív és kilépett munkatársak címét és telefonszámát, de magyar idő szerint hétfőn délután bezárták a szerver kapuit. Most megint szabad a hozzáférés, csupán a telefonkönyv megosztását tiltották le.
A legkülönbözőbb anyagokat turkálhatja végig boldog-boldogtalan a NASA központi ftp-szerverén. A fájlok mentési dátuma 1995-től 2004-ig terjed. Kutatási projektek dossziéi és fényképei, költségvetési beszámolók PowerPoint bemutatói, az Y2K átállás jelentései mind láthatóak a szerveren. A NASA egyik tájékoztató oldalán pontos leírást adnak az ftp-oldal eléréséhez. Az internetes keresők ezen kívül kidobnak néhány találatot, amelyek azt sejtetik, hogy a kutatók a világ minden tájáról erről az ftp-ről töltik le a munkájukhoz szükséges adatokat, sőt feltöltést is kezdeményezhetnek.

Minden munkatárs elérhető

1997-es dátummal például a nemzetközi űrállomás tervezett teljes kiépítéséről láttunk animációkat, X-38-as űrsikló dokkolással és indítással. Ezen kívül véletlenszerűen bukkantunk a teleobjektívvel ellátott, ujjpercnél is kisebb kamerát bemutató képre.

Anonim ftp
Belépéskor a rendszer a főkönyvtár README fájljának elolvasására biztat. Azt is közli, hogy az anonim ftp-rendszer engedély nélküli használata a szövetségi törvények áthágását jelenti, és nyomozást vonhat maga után. Az incoming könyvtárba töltött kéretlen fájlokat figyelmeztetés nélkül törlik. A tájékoztatót 2336 nappal ezelőtt, 1998. nyarán frissítették.
A Full Disclosure-n mindenki problémásnak tartotta, hogy az anonim felhasználók számára nyitott könyvtárak egyikében naprakész szöveges fájlokban őrzik a NASA összes jelenlegi és korábbi munkatársának nicknevét, beosztását, emailcímét és telefonszámát.

Megvannak a hívások is

Az egyik hozzászóló arra emlékeztetet, hogy a kormányzati munkatársak személyi adatainak kiadása messze nem tartozik az információs szabadságról szóló törvény (Freedom of Information Act, FOIA) hatálya alá. Az érintettek számára túl nagy veszéllyel járna a lépés, vagyis felelőtlenség a listák kirakása az internetre. A NASA munkatársak kiszivárgott személyes adatai között vannak ugyanis a szerver által regisztrált telefonhívások, így az is, hogy a NASA-nál ki, honnan, és kit hívott.

#alt#A nyitott ftp-szerverrel kapcsolatban a Full Disclosure tagjai már pénteken megkísérelték elérni a NASA illetékeseit. Az Indexet a fennforgásokról értesítő Papp Géza a budapesti nagykövetségnek is írt, de csak hétfőn kapott választ. Az egyik ügyintéző hölgy arról biztosította, hogy a felvetést továbbította a kollégájának, aki majd értesíti a NASA-t.

Nincs még bent az igazgató

#alt#Az ftp-szerveren bejárható adatmennyiség olyan nagy, hogy mindenki véletlenszerűen fedez fel benne érdekes dolgokat. A munkatársak komplett listájából (pub/nickname könyvtár) kiválasztottuk és próbaképpen felhívtuk Sean O'Keefe NASA igazgató közvetlen számát.

Őt a hajnali órákra tekintettel nem sikerült elérni, a hívást az automata központ átirányította a keleti part egyik légibázisának ügyeleteséhez. A fiatalember érdeklődve hallgatta a problémát, és ígéretet tett arra, hogy a hétfői munkakezdéskor a NASA-tól valaki visszahívja az Indexet. Ez viszont eddig nem történt meg.

Bezárt a bazár

Ugyanakkkor magyar idő szerint hétfő délután nem sokkal 17 óra előtt elérhetetlenné vált a ftp.hq.nasa.gov, az anonim bejelentkezőket a szerver visszadobta. Kedd reggel ismét elérhetővé vált a szerver, de a NASA-munkatársak közvetlen telefonszámait és emailcímeit tároló mappa megosztását törölték.