Géza
-11 °C
-4 °C

Nevetve támad a csevegő vírus

2005.12.09. 10:00
Állítólag eredeti trükköt használ az a féregvírus, amely az AOL IM felhasználókra szakosodott. Úgy küld üzenetet az ismerősöknek, hogy a felhasználó ebből semmit nem vesz észre. A IM.Myspace04.AIM megdolgozik a sikerért, ha valaki hitetlenkedik, válaszol is neki.

Az AOL üzenőprogramja használóinak ezekben a napokban érdemes alaposan mérlegelni, kivel kezdenek beszélgetésbe. Az IMlogic informatikai biztonsági vállalat szakértői olyan féregvírus felbukkanására figyelmeztetnek, amely aktívan részt vesz a csevegésben, és egyetlen célja, hogy a felhasználókat egy ártalmas kóddal teletömött oldalra vezesse.

Az IM.Myspace04.AIM névre keresztelt féreg működési elve a szakértők szerint első a maga nemében. Attól lehet tartani, hogy a még nem nagyon elterjedt vírust ismeretlen alkotói kísérleti célból bocsátották útjára, vagyis a nagyobb féreglavina még hátravan. A következő változat már többnyelvű is lehet.

Ha egy számítógépet megfertőz az IM.Myspace04.AIM, a program kiiktatja a biztonsági szoftvereket, hátsó bejáratot telepít és összekeveri a rendszerfájlokat. Ezt követően a háttérben elküldi magát a felhasználó üzenőprogramjában elmentett minden ismerősnek.

A címzettek így első pillantásra nem tudják eldönteni, hogy az üzenet nem megbízható forrásból származik. Ezt kihasználva virtuális kártevő olyan üzenetekkel dobálózik, mint például "lol thats cool" (hangos nevetés, milyen király). Ezt követően megad egy linket, amely a clarissa17.pif fájlnévben végződik. Ez az állomány az, amely a férget telepíti, írta a pte hírügynökség.

A különös trükk abban áll, hogy a vírust keresztkérdésekkel sem lehet sarokba szorítani, és a kételkedő ismerősnek azzal válaszol, hogy "lol no its not a virus" (hangos nevetés, nem, ez nem vírus). A félelmek szerint éppen ez a viselkedés téveszthet meg sokakat, és növelheti a fertőzés sikerét.

A biztonsági kérdések folyamatos jelenléte a médiában bizalmatlanná tette az internetező felhasználókat, jelentette ki Candid Wüest, a Symantec szakértője. Ahhoz, hogy az üzenetben vagy emailben rákattintsanak egy linkre, a vírusoknak keményebben meg kell dolgozniuk.