Jolán
2 °C
4 °C

Online terrortámadástól tart az USA

2008.04.09. 17:15
Átfogó védelmi tervet próbál megvalósítani az Egyesült Államok, hogy megvédje a számítógépes rendszereit a külföldi hekkerektől és a bűnözőktől. A védekezést viszont olcsón akarják megúszni.

A San Franciscóban jelenleg zajló RSA konfenrencián, a világ legnagyobb informatikai biztonsági rendezvényén elhangzott, hogy nem Oszama bin Laden és a cinkosai fenyegetik leginkább az internetes rendszereket, hanem maguk a felhasználók. A Cnet szerint számos adat erről árulkodik, hiszen 2007 második felében a támadások nagy része az Egyesült Államok területéről indult, mivel ott van a legtöbb kártékony kóddal megfertőzött számítógép. Köztudott, hogy a bűnözők ezekről a gépekről a felhasználó tudta nélkül indíthatnak támadásokat más rendszerek ellen.

Michael Chertoff az amerikai belbiztonsági minisztérium feje azt mondta, hogy egy szájbertámadás emberi és gazdasági áldozatai egyenértékűek azzal, amit az ország szeptember 11-e után tapasztalt. Magyarán a problémát ideje lenne komolyan venni. Az amerikai kormány ezért több ezer olyan pontot bezár, amelyeken keresztül a kívülállók elérhetik a szövetség számítógépes hálózatot, és csak ötven pont lesz szabadon elérhető. Így csökken a támadható felület. Chertoff szerint a kormány szájbertámadások elleni védelmi terve - hatását és fontosságát tekintve - digitális Manhattan Projectnek tekinthető.

A Register beszámolója szerint az új védelmi megoldásnak fontos eleme lesz egy korai riasztórendszer, amelyen a kormányzati ügynökségek és a nyomozóhatóságok osztanak majd meg egymással információkat a számítógépes biztonsági problémákról. Most is van ilyen rendszer, de az elemei nincsenek teljesen összekapcsolva.

Chertoff a konferencián próbálta mozgósítani a Szilícium-völgy legjobb szakértőit, hogy álljanak az új állami ügynökség szolgálatába. A szaklapok azonban rámutatnak egy aprócska problémára, mégpedig a pénz hiányára. Az Egyesült Államok az idén mindössze 115 millió dollárt áldozna informatikai védelemre, és jövőre is csak 200 milliós kiadást tervez, ami a szakértők szerint nem sok mindenre lesz elég.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?