Iván
21 °C
39 °C

Papírcetlin terjed az új vírus

2009.02.06. 10:00
Ceruzával is megtámadhatóak a számítógépes rendszerek, ha egy fertőző weboldal címét írják fel vele egy papírra.

Szabálytalan parkolásra figyelmeztető cédulákat helyeztek néhány észak-dakotai autós szélvédőjére, akik törvénytisztelő állampolgárként hamar meglátogatták a papíron feltüntetett weboldalt. A büntetőcédulák azonban hamisak voltak, a weboldal pedig kártékony szoftvereket próbált telepíteni az áldozatok számítógépére.

Az internetes veszélyforrásokra figyelő SANS intézet közleménye szerint a támadók egy fertőző böngészőt segítő objektum (browser helper object, bho) segítségével fertőzték meg a weboldalt. Az első program feltelepítette magát a gépre az Internet Explorer objektumaként, majd letöltött egy másik összetevőt, és megpróbálta rávenni a felhasználót, hogy telepítse fel a számítógépre a felkínált – hamis – vírusirtót.

Eddig valószínűleg senki sem gondolt arra, hogy papíron is megtámadhatóak a számítógépes rendszerek, de mostantól nem lehetünk elég óvatosak. Ahogy az utcán letépett lakáshirdetés telefonszáma is lehet emelt díjas, úgy a szórólapokra, matricákra, vagy a kocsmai vécé falára felírt url-ek is káros weboldalakra irányíthatják a böngészőnket.