Valér
2 °C
8 °C

Több száz e-fenyegetés 2004-ben

2005.01.17. 16:09
Tavaly több száz újfajta internetes veszély leselkedett a felhasználókra. Az operációs rendszerek és alkalmazások biztonsági réseinek kihasználása továbbra is sláger. A behatolást egyre gyakrabban többcélú botokkal oldják meg.
Tavaly a cégek számára a botok és a tömegesen elküldött levelek jelentették a legnagyobb fenyegetést. A fogyasztókat és a magánfelhasználókat ezzel szemben az operációs rendszerük hibáit kiaknázó exploitok, illetve a reklámokat hozó adware alkalmazások zavarták leginkább. Ez derül ki a biztonsági megoldásokra szakosodott amerikai McAfee elemzéséből.

A tíz kiemelt fenyegetés közé tartoztak a spyware/adware-ek (kémprogramok), az email útján terjedő vírusok és a spamben terjesztett ártó programok (malware). A McAfee elemzői 2005-re mégis a botok számának rendkívüli megugrását jelzik előre. Ezek az automatikus programok más forrásból kapott parancsok alapján járnak el.

Hetente kétszáz új

A biztonsági cég szerint jelenleg mintegy 7 ezer különböző bot létezik, és ez a szám heti 150-200 példánnyal növekszik. Újabban olyan változatok készülnek, amelyek adware alkalmazást töltenek a felhasználó gépére.

Utóbbi programok a megtámadott rendszeren képesek villámgyorsan elterjedni. A többi biztonsági fenyegetéshez hasonlóan az ilyen behatoló programok fejlesztői egyre újabb változatokat készítenek, hogy kihasználják a napvilágra kerülő biztonsági hiányosságokat.

Figyelmeztetett felhasználók

A McAfee szerint a nyilvános VirusScan-Online szolgáltatás, amellyel a felhasználók saját gépüket tesztelhetik, összesen több mint kétmillió biztonsági résre hívta fel a júzerek figyelmét. A cég szakértői abból indulnak ki, hogy a támadóknak továbbra is érdekében áll a felhasználók javítások nélkül hálózatra kapcsolódó gépeinek elfoglalása, és bűncselekményekre felhasználása.

A biztonsági cég szerint 2004. folyamán több mint 2800 biztonsági résre derült fény, ez negyedével kevesebb, mint az egy évvel korábban regisztrált érték.

Felfut a phising

Az iparág szereplői által alapított Anti-Phishing munkacsoport, amelyhez a McAfee nemrégiben csatlakozott, idén januárban 176 különféle újfajta phising (adathalászó) támadást jelentett.

A banki adatok, PayPal belépőkód esetleg Ebay felhasználónév kicsalásával próbálkozó különböző ismert emailes próbálkozások száma tavaly nyáron 1422 volt, novemberre pedig 1518-ra emelkedett.

Tavaly összesen 380 új phising próbálkozást regisztrált a McAfee, ami pedig az előző évhez képest 50 százalékos bővülést jelent, emlékeztet a pte hírügynökség.