Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támadnak az internetes csalók

2004.09.14. 12:52
Új veszélyek leselkednek a virtuális térből a felhasználókra, a vírusok mellett egyre nagyobb problémát jelentenek az internetes csalók. A főként bankkártyaadatokra és jelszavakra vadászó bűnözők évente sok milliárd eurós kárt okoznak.
Az internet és az elektronikus levelezés jelentette új veszélyekre figyelmeztetnek az informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek. A közelmúltban kezdett elterjedni, és egyre nagyobb méreteket ölt egy újfajta internetes csalástípus, a phishing, azaz az adathalászat. Lényege, hogy a felhasználó olyan emailt kap, amely úgy néz ki, mintha egy legálisan működő intézménytől - leggyakrabban internetes áruház, bank - érkezett volna, mondta el David Perry, a világ egyik vezető információbiztonsági cége, a Trend Micro oktatásért felelős globális igazgatója. Ezután a virtuális világ bűnözői - egy hivatkozással - átcsalják a felhasználót az eredetihez hasonlító, de hamis internetes oldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint a bankkártyaszám, PIN-kód vagy különböző jelszavak.

Rossz a helyzet

A jelenség megfékezésére létrehozott ágazati szövetség, az Anti-Phishing munkacsoport (APWG) adatai szerint a rosszindulatú elektronikus leveleket kapó felhasználók öt százaléka válaszol, azaz kiadja bizalmas adatait. Ez több millió károsult felhasználót jelent, hiszen a Gartner piackutató cég adatai szerint eddig 57 milliónyian kaptak ilyen emailt.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a világ egyik legnagyobb kártyaszolgáltatója, a Visa nyitóoldalán is van egy hivatkozás, amely a rosszindulatú emailek veszélyeire figyelmeztet.

Belső akadályok

Az adathalászat jelentette növekvő veszélyre a biztonságtechnikai ipar szereplői is igyekeznek választ adni. A Trend Micro céges felhasználói számára olyan megoldást kínál, amely ellenőrzi a kifelé menő internetes forgalmat, és megakadályozza, hogy az alkalmazottak a cég szempontjából kritikus információkat ismert phishingoldalak felé továbbítsanak, közölte David Perry.