Mihály
3 °C
17 °C

Támadnak az internetes csalók

2004.09.14. 12:52
Új veszélyek leselkednek a virtuális térből a felhasználókra, a vírusok mellett egyre nagyobb problémát jelentenek az internetes csalók. A főként bankkártyaadatokra és jelszavakra vadászó bűnözők évente sok milliárd eurós kárt okoznak.
Az internet és az elektronikus levelezés jelentette új veszélyekre figyelmeztetnek az informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek. A közelmúltban kezdett elterjedni, és egyre nagyobb méreteket ölt egy újfajta internetes csalástípus, a phishing, azaz az adathalászat. Lényege, hogy a felhasználó olyan emailt kap, amely úgy néz ki, mintha egy legálisan működő intézménytől - leggyakrabban internetes áruház, bank - érkezett volna, mondta el David Perry, a világ egyik vezető információbiztonsági cége, a Trend Micro oktatásért felelős globális igazgatója. Ezután a virtuális világ bűnözői - egy hivatkozással - átcsalják a felhasználót az eredetihez hasonlító, de hamis internetes oldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint a bankkártyaszám, PIN-kód vagy különböző jelszavak.

Rossz a helyzet

A jelenség megfékezésére létrehozott ágazati szövetség, az Anti-Phishing munkacsoport (APWG) adatai szerint a rosszindulatú elektronikus leveleket kapó felhasználók öt százaléka válaszol, azaz kiadja bizalmas adatait. Ez több millió károsult felhasználót jelent, hiszen a Gartner piackutató cég adatai szerint eddig 57 milliónyian kaptak ilyen emailt.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a világ egyik legnagyobb kártyaszolgáltatója, a Visa nyitóoldalán is van egy hivatkozás, amely a rosszindulatú emailek veszélyeire figyelmeztet.

Belső akadályok

Az adathalászat jelentette növekvő veszélyre a biztonságtechnikai ipar szereplői is igyekeznek választ adni. A Trend Micro céges felhasználói számára olyan megoldást kínál, amely ellenőrzi a kifelé menő internetes forgalmat, és megakadályozza, hogy az alkalmazottak a cég szempontjából kritikus információkat ismert phishingoldalak felé továbbítsanak, közölte David Perry.