Piroska
-2 °C
5 °C

Összefogás az online bűnözés ellen

2004.12.20. 17:03
Nemzetközi bűnüldözési szervek és cégek összefogásával létrejött Digital PhishNet szervezet, amely az online bűnözés megakadályozását tűzte ki célul. A program keretében a technológiai, banki, pénzügyi szolgáltató és online aukciós ágazat képviselői, illetve az állami hatóságok közösen igyekeznek fellépni a "phishing" néven ismert online csalások ellen.
A phishing lényege, hogy a felhasználókat hamis webhelyre irányítják rendszerint más nevében írt emailek segítségével, arra kérve őket, hogy adják meg pénzügyi adataikat, például a bankkártyájuk számát és a jelszavukat. A csalók kémszoftvereket és vírusokat is letöltenek a felhasználók számítógépeire, hogy megfigyeljék azok internetezését, vagy hogy kárt tegyenek fájljaikban és merevlemezeikben, írta a Microsoft közleménye.

A Digital PhishNet az első olyan csoport, amely a bűnüldöző szervek segítéségével próbálja megakadályozni a csalók munkáját. A szervezet tagjai többek között a Microsoft, az AOL, a Digital River, az EarthLink, a Lycos, a Network Solutions, a VeriSign, az FBI, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), az Egyesült Államok Titkosszolgálata (USSS) és az Egyesült Államok Postai Nyomozószolgálata (USPIS).

A résztvevők azért fogtak össze, hogy felkutassák a csalók webhelyeit, azonosítsák a megtévesztő levelek forrását, és hogy bíróság elé állítsák az elkövetőket.