Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Hazabeszélő operációs rendszerek

2006.05.12. 15:30
A Macintosh-felhasználók élete sem fenékig tejfel, derül ki a Macwelt című német szaklap összeállításából. Az internetes csatlakozás idején sok Mac-program titokban felveszi a kapcsolatot a gyártójával. A phoning home (hazatelefonálás) ellen speciális programokkal lehet védekezni, de gyakran segíthet az adott program beállítási menüjének felkeresése is.

Az operációs rendszerek (OS) és az alkalmazások egyre gyakrabban küldenek ki automatikusan adatokat az internetre. A phoning home (hazatelefonálás) néven emlegetett funkció legtöbbször a szoftver működéséről ad jelentést, de néha még a felhasználó egyes személyes adatait sem restelli továbbítani. Az elküldött adatokat pedig nem mindig titkosítják megfelelően, írta összeállításában a német Macwelt számítástechnikai szaklap.

Sok program ugyanis az internetes csatlakozás idején minden egyes alkalommal titokban felveszi a kapcsolatot a gyártójával, anélkül hogy a felhasználó ebből bármit is észlelne. A hazatelefonálási kapcsolódással az a gond, hogy a szoftvergyártók így nem csak az alkalmazott programváltozatokat és a licenc érvényességét ellenőrzik, hanem részben hozzájutnak a felhasználó és Macintosh-a közelebbi adataihoz.

Az így szállított adatokat ráadásul nem biztosítják minden alkalommal megfelelő titkosítással, vagyis könnyű prédát jelentenek az adattolvajoknak. A hazatelefonálás ellen minden operációs rendszer alatt léteznek már speciális kiegészítő programok, de adott esetben segíthet az érintett program beállításainak megváltoztatása is.

Keveset használ a beépített tűzfal az ellen, hogy az Apple vagy Windows folyamatosan és kéretlenül gyűjtse az információkat a környezetéről. Az ilyen tűzfalakkal ugyanis a legritkább esetben lehet megfelelően szűrni a gépről kiinduló adatokat.

A Macwelt szakértői szerint a legtöbb internetes kérdezősködésnek elejét lehet venni pusztán azzal, hogy a programokban kikapcsolják az automatikus szoftverfrissítést. Ilyenkor a frissítéseket ugyan kézzel kell megkeresni, a felhasználó viszont ellenőrizni tudja, mikor veszi fel a kapcsolatot a szoftver gyártójával.

A Macwelt szerint az Apple számítógépek magánszférájuk miatt aggódó gazdái hasznát vehetik az osztrák Objective Development fejlesztőcég Little Snitch nevő programjának. A demóváltozat három órán keresztül védi a gépet, a teljes változat 25 euróba kerül.