Rudolf
2 °C
13 °C

Harry Potter felélesztette a férgeket

2004.06.04. 16:47
Kizárólag a mesebeli varázslókölyök miatt maradt életben a Netsky-P nevű féreg, amely Harry Potter filmnek vagy könyvnek álcázza magát.
Az emailben és fájlcserélő hálózatokon terjedő Netsky-P először március végén jelent meg, de még mindig a második legelterjedtebb kártevő a Sasser után, írta a Register a Sophos vírusirtó cég adataira hivatkozva. Mindez azért érdekes, mert míg a Sasser automatikusan megfertőzi a számítógépeket, a Netsky-P csak akkor aktiválódik, ha a bepalizott felhasználó lefuttatja a fertőzött állományt.

A Sophos szerint a Netsky-P sikere egyértelműen annak köszönhető, hogy nemrégiben mutatták be a mozikban Harry Potter kalandjainak harmadik részét, és az internetezők hajlandóak lemondani a biztonságukról, hogy hozzájussanak a film kalózmásolatához, az eredeti könyvekhez vagy valamelyik Potter-játékhoz; a fertőzött fájl neve ugyanis arra utal, hogy néhány kattintással ilyen tartalmakhoz juthat hozzá a felhasználó. A féreg egyébként csak Windows operációs rendszeren működik.

Ismerős történet

A Netsky-P a négy évvel ezelőtt megjelent Pikachu féreg módszerét utánozza, amely ugyanúgy meseszereplők segítségével próbálta megcélozni a fiatal internetezőket.

"A szülőknek meg kell tanítaniuk a gyermekeiket arra, hogyan védjék meg magukat a férgektől és vírusoktól, hogy Harry Potter népszerűsége ne veszélyeztesse a számítógépes rendszerek biztonságát. És nemcsak az levelezőknek kell támadásra számítaniuk, mivel a fájlcserélő hálózatokról is letölthetőek ugyanilyen fertőzött fájlok" - mondta el a BBC-nek Graham Cluley, a Sophos munkatársa.