Emőke
-4 °C
9 °C

A processzorzaj segíti a kódok feltörését

2004.05.12. 16:14
Izraeli kutatók szerint a számítógépes chipek által kibocsátott magas frekvenciájú hangok frekvenciája és hossza alapján próbálták lehallgatni a titkosított adatforgalmat.
A Weizmann Intézet kódtöréssel próbálkozó kutatói, Adi Shamir és Eran Tromer hangstúdióban rögzítették a processzorok által kibocsátott magas frekvenciájú hangokat, és a felvételen meg tudták különböztetni az eltérő kriptográfiai kulcsokat a kibocsátott hangok frekvenciája alapján. A kutatók arra is rájöttek, hogy a hangok hosszát megmérve az egyes karaktersorozatok hosszát is megállapíthatják. A New Scientist szerint mindezek elméletileg egyszerűbbé tehetik a kódolt adatok feltörését.

Kibocsátást mérnek

Markus Kuhn, a Cambridge Egyetem munkatársa igazán érdekesnek találja a felfedezést, és szerinte a számítógépek összes sugárzását meg kellene vizsgálni. Mások például a chipek energiaellátásának a változásait megfigyelve gyűjtöttek információkat a kriptográfiai tevékenységről, mondta a kutató.

Peter Honeyman, a Michigan Egyetem munkatársa szintén ígéretesnek tartja az új technikát, mivel a megfigyelést nem zavarják meg külső zajok, hiszen ezzel a módszerrel kizárólag a magas frekvenciákat figyelik, és kiszűrik az alacsony frekvenciájú zajokat, például a hűtőventillátorok hangját.

Adatokat loptak

Korábban már számos hasonló módszert bemutattak, például köztudott, hogy a képernyők elektromágneses kibocsátásából rekonstruálható a megjelenített információ, ezért számos bank úgynevezett Faraday kalitkában tárolja a számítógépeit, hogy megakadályozza a kémkedést. Ennek az eljárásnak a működését egyébként Kuhn is bemutatta 2002 márciusában; a kutató ráadásául nem közvetlenül a számítógépes monitor fényéből, hanem annak a falra vetített képéből állapította meg, hogy mi van a képernyőn.