Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Összefogtak a szerzői jogvédők a rendőrökkel

2005.10.25. 17:09
Az üzletszerűen, bűnszövetkezetekben szerzői jogsértő bűncselekményeket elkövetők ellen jött létre a szellemi termékek jogvédelmével foglalkozó három magyarországi szervezet és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) együttműködése október 25-én. A összefogás célja, hogy a film-, zene- és szoftverjogvédők segítsék a rendőrség munkáját a jogsértő tevékenységek felderítésében.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA), a Business Software Alliance (BSA) és a Szövetség a Szerzői Jogokért (ProArt) jogvédő szervezet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságával fogott össze a szerzői jogsértések hatékonyabb felderítésének érdekében. Például az együttműködés egyik eleme olyan szakirányú nyomozók kiképzése, akik az átlagosnál jobban értenek a szerzői jogsértés bűncselekményéhez.

Nem a középiskolások, hanem a maffia ellen

"Nem azok a középiskolások ellen vagyunk, akiknek nincs pénzük megvenni a boltban a cd-t, hanem a nagy profitot hajtó, bűnszövetkezetben működő szerzői jogsértők bűncselekményeit szeretnénk felszámolni" - mondta az Indexnek Dormán Tivadar, az ORFK rendőrezredese. "A jogvédők feladata, hogy segítsék a szakértő nyomozók kiképzését, propagandát fejtsenek ki, tájékoztassák a közvéleményt, valamint ha bűncselekmény kerül a látókörükbe, akkor arról tájékoztassák a rendőrséget" - fogalmazott Dormán.

Az ORFK-val már korábban együttműködött az ASVA és a BSA is, most új szervezetként belépett a több jogvédő szervezet esernyője, a Proart is. Az együttműködők nyitottak további jogvédő szervezetek csatlakozására.

Felismerni, ami hamis

Jeszenszky Zsolt, a Proart munkatársa abban látja az együttműködés lényegét, hogy a közös célokért harcoló szervezetek egységes irányelveket fogalmaznak meg a rendőrség számára, és egymás munkáját is segítik. "Például a hamis kiadványok felismerését is megtanítjuk a rendőröknek - manapság rendkívül jó minőségű másolatokat készítenek az elkövetők. És természetesen kidolgozzuk az egységes irányelveket, hogyan lépjenek fel a szerzői jogsértő ügyekben." - fogalmazott.