Gusztáv
-4 °C
1 °C

Búcsúzik a Windows 2000

2005.06.30. 15:59
A Windows 2000 Service Pack 4-hez való Rollup 1 javítócsomagot az immár ötéves operációs rendszer utolsó frissítésének szánják. Tartalmazza több mint ötven biztonsági értesítés anyagát, a W2K pedig felkészül a saját leváltására.
Június 30-án ér véget a Windows 2000 (W2K) általános terméktámogatása, beleértve a Professional és a Server változatot is. Júliustól öt éven keresztül az arra rászorulók fizetős "kiterjesztett támogatást" igényelhetnek.

A Microsoft az általános terméktámogatás leállítása előtt nem sokkal összeállította a W2K SP4-hez való kombinált frissítést. Minden valószínűség szerint ez lesz az utolsó javítócsomag az ötödik évét taposó, vagyis veteránnak számító operációs rendszerhez, emlékeztet a heise.de híroldal.

A W2K továbbra is kedvelt a vállalati ügyfelek körében. Az AssetMetrix piackutató cég felmérése szerint a tengerentúlon még minden második céges PC-t ez hajtja.

Ötvenegy frissítés egy adagban

Az aktuális SP4 frissítéshez készülő Rollup 1 csomag egyik feladata, hogy megkönnyítse az új rendszerek telepítését. Ezen kívül a 32 megabájtos csomag tartalmazza az SP4 megjelenése és 2005. április 30. között megjelent valamennyi frissítést.

Az 51 Security Bulletin (biztonsági értesítő) egy része több olyan biztonsági rést is lezár, amelyek listáját a Microsoft már közzétette. A szoftvercég azt javasolja a felhasználóknak, hogy az összesített Rollup csomagot telepítsék a gépükre, mivel így javul a biztonság és a megbízhatóság, illetve az új hardvereszközök támogatása.

Az IE7 már átugorja

Június elején személyes blogjában erősítette meg az egyik Microsoft-alkalmazott, hogy a szoftvercég készülő böngészőjének, az Internet Explorer 7-nek (IE7) nem lesz W2K alatt üzemelő változata.

Az indoklás szerint az operációs rendszer előrehaladott kora miatt nem érné meg a ráfordított munka. További érv, hogy az IE7 biztonsági funkciói a Windows SP2-höz kapcsolódnak.

A blog több hozzászólója arra emlékeztetett, hogy a Microsoft döntésével sok felhasználót taszít el magától, egyenesen az alternatív böngészők karjaiba. Az IE7 bétaverziójának megjelenését nyárra ígérik. Újításai közé számítanak a javított biztonsági funkciók és a lapozó böngészés (tabbed browsing).