Benedek
-5 °C
5 °C

Zombik fenyegetik a Windowst

2006.06.13. 14:37
Egyelőre nem terjedtek el a rootkitek, viszont több millió számítógép vált távolról irányítható zombivá, derül ki a Microsoft keddi jelentéséből.

Ritkán készít jelentést a Microsoft az általa gyártott rendszereket fenyegető veszélyektől. Kedden azonban napvilágot látott egy dokumentum, amelyből kiderül, hogy az elmúlt másfél évben mely férgek és vírusok okozták a legtöbb gondot. A felmérésben szereplő adatok a Microsoft saját eltávolítójával, az úgynevezett Windows Malicious Software Removal Tool (MSRT) segítségével lettek begyűjtve.

Sok hátsó rés

A vizsgált időszakban - 2005 januárja és 2006 márciusa között - az eltávolítót futtató számítógépek hatvan százalékán futott olyan trójai, amely hátsó kaput nyitva nemcsak védtelenné, de egyben távolról irányíthatóvá is tette a fertőzött számítógépet. 3,5 millió pécén legalább egy ilyen trójai futott, ami igencsak aggasztó. A gonosz hekkerek ugyanis a zombipécéként is emlegetett, távolról irányítható számítógépeket arra használják, hogy spamet küldjenek ki, vagy rendszereket támadjanak meg. Minél nagyobb a zombihadsereg, annál sikeresebb a hekkerek akciója. További gond, hogy a trójaiak gyakran kémprogramot is telepítenek, hogy az áldozat személyes adatait lenyúlják.

A Microsoft egyébként 2005 januárjában mutatta be az MSRT-t, és azóta minden hónap második keddjén kiad egy bővített verziót a többi biztonsági frissítéssel egy időben. Az eszköz segítségével körülbelül hetven kártevőt lehet azonosítani és eltávolítani. Kiadása óta 2,7 milliárdszor futtatták le 270 millió számítógépen, és az MSRT 5.7 millió Windows rendszert talált fertőzöttnek. Amelyik gép fertőzött volt, általában nagyon az volt, e rendszerekről ugyanis összesen 16 millió kártevőt kellett eltávolítani.

Rootkit a Sony-tól

Egymillió számítógépről kellett emailben terjedő férgeket eltávolítani, de csak 780 ezer pécén volt rootkit. Ez igazán nem sok, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a Microsoft adatai szerint 250 ezer rootkit a Sony miatt került a pécékre. Máig igen emlékezetes a Sony botránya, amely ráirányította a világ figyelmét a rootkitekre. Kiderült ugyanis, hogy a Sony BMG lemezkiadó bizonyos cédéin rootkit rejti el a másolásvédelmi technikát.

Az elmúlt másfél évben az Rbot, Sdbot, Parite, Gaobot és FURootkit okozta a legtöbb problémát. A Parite egy agresszív fájlfertőző vírus, amely először 2001-ben jelent meg, a FURootkit pedig gyakran érkezik a gépekre az Rbot, Sdbot és Gaobot társaságában, azzal a céllal, hogy elrejtse ezen trójaiakat.