Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bankszámlaadatot vegyenek!

2006.08.15. 11:17
Nem minden törlés végleges. Több ezer brit állampolgár banki adatait árulták 20 dollárért Afrikában. Az adatok a tisztának hitt lepasszolt számítógépekből kerültek elő.

Több ezer átvert brit állampolgár személyes banki adatait árulták mindössze 20 dollárért Nyugat-Afrikában. A BBC egyik riportfilmje szerint a nigériai Lagosban rengeteg second-hand számítógépet kapni. Ám a fejlődő világnak adományozott gépek néha többet árulnak el az adományozóról, mint kellene.

Az óvatlan brit adományozók arra nem gondoltak, hogy régi gépeik személyes adataikat, sőt, akár bankszámlájukkal kapcsolatos információkat is tartalmazhatnak. Annak ellenére, hogy a gép merevlemezét korábban letörölték. Vagy legalábbis azt hitték.

A BBC-nek nyilatkozó biztonsági szakértő szerint nem elegendő, ha csupán letöröljük az adatokat a gépről, mielőtt tovább adnák rajta. Szükséges olyan program használata is, mely mindörökre eltávolítja az információkat a merevlemezről. Ennél is egyszerűbb megoldás, ha egyszerűen kivesszük a merevlemezt a gépből, mielőtt ismeretleneknek adnánk tovább.