Mátyás
-6 °C
1 °C

A bizalmas adat rémálma: email a laptopon

2006.04.04. 15:36
Az amerikai vállalatok információs biztonságért felelős szakértői szerint biztonsági szempontból a legnagyobb kockázatot a laptopok jelentik. De hasonlaón veszélyes maga a pc, a papír és az email is.

A vállalati biztonság szempontjából a legnagyobb kockázati tényezőt a laptopok jelentik - így véli az amerikai vállalatok információs biztonságért felelős szakértőinek 68 százaléka. Az Enterprise Strategy Group kutatása szerint második legnagyobb biztonsági kockázatnak magukat a személyi számítógépeket tekintik (49 százalék). Míg csak a harmadik helyen szerepelnek az egyéb mobileszközön, illetve papíron tárolt adatok (40-40 százalék).

A kutatók a felmérés során "bizalmas adatnak" tekintették, ha az adott információ szellemi termék, törvényi szabályozás alá esik, magánjellegű vagy olyan adat, melyet az adott cég nyilvánított bizalmassá.

A felmérés arra is rámutat, hogy az amerikai nagyvállalatok információbiztonságért felelős szakértőinek negyede véli úgy, hogy cégük rendszere "sérülékeny" vagy "nagyon sérülékeny". Jelentős hányaduk szerint a biztonsági kockázatot elsősorban a nem megfelelő szabályzás és gyakorlat idézi elő. De ugyancsak problémát jelent sok helyen, hogy az érzékeny adatokat a munkatársak sokszor nem biztonságos csatornákon osztják meg harmadik féllel.

Az email se jó

E nem biztonságos csatornák közül még a mai napig az email a legnépszerűbb (33 százalék), de továbbra is sokan osztják meg a bizalmas adatokat különböző webes szolgáltatásokon vagy FTP-n keresztül (27-27 százalék). A mérés szerint 8 százalékban használják bizalmas adatok továbbítására az instant üzenetküldõket (IM) is.

A kutatást végző ESG vezető elemzője szerint az egyik tanulság az, hogy az alkalmazottakat továbbra sem világosítják fel kellőképpen a biztonsági kockázatokról, és nem tanítják meg őket a biztonságosabb adattovábbítási módszerekre.