Gusztáv
3 °C
7 °C

Kisebb, de lassúbb az új Norton vírusirtó

2007.10.10. 15:03
Legújabb infóbiztonsági termékeit mutatta be szerdán a Symantec. Az új Norton vírusirtó saját méréseik szerint gyorsabban betöltődik és kevesebb memóriát használ, de a fájlok szkennelése lassabb.

Sokan azért ódzkodnak a vírusirtót, tűzfalat és kémprogramirtót tartalmazó programcsomagoktól, mert szörnyen lassítják a szoftverek működését, márpedig az emberek nem azért vesznek számítógépet, hogy az operációs rendszert vagy a biztonsági szoftvereket használni tudják, hanem azért, hogy különféle szoftvereket futtassanak rajta, meg hogy szabadon internetezhessenek.

A Symantec az új Norton 2008 szerdai bemutatóján ezért azt bizonygatta, hogy saját belső felméréseik szerint a szoftver sok tekintetben gyorsabb, mint a riválisai.

A fenti grafikon szerint a Norton 2008 kevesebb memóriát használ, gyorsabban betöltődik és kevésbé lassítja le az Internet Explorer indulását, viszont hosszabb ideig vizsgálja a fájlokat. Ez utóbbit azzal magyarázták, hogy a most beépített proaktív védelem miatt alaposabb, de valamivel lassabb a vírusellenőrzés. A proaktív védelem azt jelenti, hogy nem adatbázis alapján dolgozik a vírusirtó, hanem megpróbálja felismerni az új kártékony kódokat. Érdemes persze megvárni a független szakértők részletekbe menő összehasonlítását, hiszen lehet, hogy a Nortonnál gyorsabb termékek is megjelennek az idén.

Újdonság a programcsomagban az otthoni hálózatfigyelő, amely feltérképezi a hálózaton lévő eszközöket, ellenőrzi a vezeték nélküli hálózat biztonságát, és megmondja, hogy miként lehetne erősíteni a védelmet. A személyes adatok kiszivárgása ellen véd az Identity Safe nevű modul, amely biztonságos helyen tárolja a jelszavakat. A programcsomag egyik hiányossága, hogy a számítógépen futó szoftvereket és folyamatokat ellenőrző új AntiBot nincs benne.

A külön termékként megvehető AntiBot heurisztikus észlelőrendszere a korábban ismeretlen támadásokat is felismeri, mégpedig a kártékony kód viselkedésének tanulmányozásával. Hasonló elven működik azonban a Norton 2008 tűzfala is, amely a gyanús hálózati forgalmat blokkolja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!