Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kisebb, de lassúbb az új Norton vírusirtó

2007.10.10. 15:03
Legújabb infóbiztonsági termékeit mutatta be szerdán a Symantec. Az új Norton vírusirtó saját méréseik szerint gyorsabban betöltődik és kevesebb memóriát használ, de a fájlok szkennelése lassabb.

Sokan azért ódzkodnak a vírusirtót, tűzfalat és kémprogramirtót tartalmazó programcsomagoktól, mert szörnyen lassítják a szoftverek működését, márpedig az emberek nem azért vesznek számítógépet, hogy az operációs rendszert vagy a biztonsági szoftvereket használni tudják, hanem azért, hogy különféle szoftvereket futtassanak rajta, meg hogy szabadon internetezhessenek.

A Symantec az új Norton 2008 szerdai bemutatóján ezért azt bizonygatta, hogy saját belső felméréseik szerint a szoftver sok tekintetben gyorsabb, mint a riválisai.

A fenti grafikon szerint a Norton 2008 kevesebb memóriát használ, gyorsabban betöltődik és kevésbé lassítja le az Internet Explorer indulását, viszont hosszabb ideig vizsgálja a fájlokat. Ez utóbbit azzal magyarázták, hogy a most beépített proaktív védelem miatt alaposabb, de valamivel lassabb a vírusellenőrzés. A proaktív védelem azt jelenti, hogy nem adatbázis alapján dolgozik a vírusirtó, hanem megpróbálja felismerni az új kártékony kódokat. Érdemes persze megvárni a független szakértők részletekbe menő összehasonlítását, hiszen lehet, hogy a Nortonnál gyorsabb termékek is megjelennek az idén.

Újdonság a programcsomagban az otthoni hálózatfigyelő, amely feltérképezi a hálózaton lévő eszközöket, ellenőrzi a vezeték nélküli hálózat biztonságát, és megmondja, hogy miként lehetne erősíteni a védelmet. A személyes adatok kiszivárgása ellen véd az Identity Safe nevű modul, amely biztonságos helyen tárolja a jelszavakat. A programcsomag egyik hiányossága, hogy a számítógépen futó szoftvereket és folyamatokat ellenőrző új AntiBot nincs benne.

A külön termékként megvehető AntiBot heurisztikus észlelőrendszere a korábban ismeretlen támadásokat is felismeri, mégpedig a kártékony kód viselkedésének tanulmányozásával. Hasonló elven működik azonban a Norton 2008 tűzfala is, amely a gyanús hálózati forgalmat blokkolja.