Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Augusztusban tökéletes testet ígértek a spamek

2005.09.08. 12:11
A legújabb Spam Index felmérés eredményei szerint a levélszemét-küldők idén augusztusban különféle csodás tulajdonságok ígéretével verték át az elővigyázatlan felhasználókat. A Magyarországon is bemutatott Batman: Kezdődik! és A fantasztikus négyes című filmek hatására világszerte elárasztotta az elektronikus postafiókokat az emberek titkos vágyainak beteljesítését ígérő levélszemét.

A Clearswift információbiztonsággal foglalkozó vállalat felméréséből kiderül, a szuperhősökről szóló filmek körüli hírverést használták ki a levélszemétküldők. "Áttörést jelentő technológiákkal" hosszabb életet, "az életet örökre megváltoztató" varázsérméket, tökéletes testet és emberfeletti képességeket ajánlottak vásárlóiknak.

A felhasználó megnyitja

"Bár a józan ész azt diktálja, hogy a kéretlen levelekben kínált emberfeletti képességek elérése lehetetlen, a felhasználók mégis gyakran megnyitják ezeket az üzeneteket, sőt néha viccből ismerőseiknek is továbbítják őket" - mondta Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. magyar információbiztonság cég műszaki igazgatója. "Amellett, hogy az ajánlott csodaszerek valószínűleg teljesen hatástalanok, az e-mailek megnyitásával a számítógépet könnyen rosszindulatú kódok fertőzhetik meg, különböző kémprogramok települhetnek, vagy nem biztonságos weboldalakra juttathatják el a felhasználó titkos banki adatait."

#alt#
Spam tartalmak eloszlása 2005 augusztusában

Az augusztusi Spam Index szerint ugrásszerűen megnőtt a szerencsejátékokat ajánló reklámlevelek száma, főleg a World Series of Poker póker világbajnokság júliusi döntője óta. Az online játékokat kínáló PartyGaming cég és a hozzá hasonló vállalkozások − saját állításuk szerint − naponta 1,4 millió dollárt keresnek szolgáltatásaikkal.

A pénzügyi és egészségügyi témájú - például kölcsönöket vagy gyógyszereket ajánló - kéretlen levelek továbbra is vezetik a Spam Index statisztikáit. A csalások jelentős részéért elsősorban az eBay és a South Trust cégektől származónak feltüntetett reklámlevelek a felelősek. A "gazdagodjon meg gyorsan" típusú csalásokból is egyre több van, a júliusi arányokhoz képest számuk megduplázódott.