Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Perel a spammer

2005.01.21. 10:30
Jay Stuler spamelésért jelentette fel internetszolgáltatójánál az amerikai Atriks vállalatot, miután két évig kéretlen leveleket kapott tőlük. A New Hampshire-i cég válaszul rágalmazásért visszaperelte Stulert.

Az Atriks azt állítja, hogy Stuler anyagi problémákat okozott a vállalatnak feljelentésével, illetve rágalmazó kijelentéseket tett, amikor Brian Haberstroh vezérigazgatót "bűnözőnek", a céget pedig "notórius spambandának" titulálta.

Spam-saga

Stuler weboldalán az ügyet komolytalannak ítélte, ami a "megfélemlítés és zaklatás jegyében zajlik". Véleménye szerint az Atrisk vezérigazgatója azért perelte be őt, mert szúrta a szemét, hogy az internetszolgáltató a spamgyanú bejelentését követően megszüntette a vállalat hozzáférését.

"Nyilvánvaló, amiatt mérgesek, hogy nem képesek a továbbiakban spammelni. Úgy vélem, ha engem elítélnek azért, mert panaszt tettem a spammer ellen, akkor bárkit - aki védi magát - lecsukhatnának" - fogalmaz.

A bírósági iratokban az Atriks így fogalmaz: "Vállalatunk tevékenysége a tárhelyszolgáltatás mellett reklámlevelek terjesztése, de ez nem sérti az amerikai spamellenes törvényt".

A spamellenes alapítvány bűnösnek tartja a céget

Ennek ellenére a SpamHaus spamellenes alapítvány felvette listájára az Atriksot, mert úgy ítélte meg, hogy a vállalat megtévesztő tárgyú leveleket küldött. Továbbá a SpamHaus azt is kifogásolta, hogy az Atriks a júzerek beleegyezése nélkül installált programokat a számítógépekre, ami a hatályos törvények értelmében bűncselekmény.

"Többen is jelezték a SpamHausnak, hogy a VirtualMDA program a beleegyezésük nélkül fut a számítógépükön, és fogalmuk sincs hogyan került oda" - állítja az alapítvány.

Stuler a nyilvánosság segítségét kérte a harchoz, és adományokból szeretné a perköltségeket finanszírozni. "Amint összegyűlik a számomra szükséges összeg, minden további adományt eljuttatok más spammeráldozatoknak" - tette hozzá.