Valér
2 °C
8 °C

Spanyolországból jön az új lottócsalás

2004.10.11. 15:37
Újabb külföldről indított csalássorozat érte el Magyarországot. A korábban nigériai levélként ismert visszaéléshez hasonló spanyol lottócsalás miatt több feljelentés érkezett a magyar rendőrséghez.
Az ORFK a múlt hónapban közölte, hogy ismeretlen elkövetők lottócsalásokat követnek el egy állítólagos spanyol játékszervező égisze alatt. A magyar rendőrséghez érkezett feljelentések alapján az Országos Rendőr-főkapitányság Interpol Irodája megkereste a madridi társszervet, amely válaszában közölte, hogy a csalás elkövetőit a spanyol hatóságok is keresik, de eddig nem jártak eredménnyel.

Adatokat és pénzt gyűjtenek

A csalók angol nyelvű levélben keresik meg az áldozataikat, akikkel közlik, hogy több száz ázsiai, amerikai, valamint ausztrál név közül számítógépes sorsoláson az ő nevét vagy számát sorsolták ki, így jogosulttá vált a spanyol lottó, a "La lotería primitiva" vagy a "Lotería nacional" több százezer eurós nyereményére. A levél szerint az erről szóló elismervényt egy biztonsági cégnél helyezik el, amelyhez csak számos személyes adat, így például a bankszámlaszám közlésével juthat hozzá a játékos. Ha ezt nem teszi meg, a játékszervező a szóban forgó összeget visszautalja a spanyol gazdasági minisztériumnak, áll a levélben.

A cég azt ígéri, hogy az adatlap kézhezvétele után utalja a nyereményt, amelynek tíz százaléka az említett biztonsági társaságot illeti. Itt van a turpisság: ezt az összeget előre kérik, a gyanútlan játékos pedig a tíz százalék kifizetése után nem kap semmiféle nyereményt, sőt, a szervezők további pénzek kifizetésére szólítják fel.

Nincs is online lottó

A csalók álneveket használnak, az általuk megnevezett játékszervezők vagy nem léteznek, vagy semmi közük sincs az ügyhöz, és emiatt az érintett társaságok komoly presztízsveszteséget szenvednek. Az Interpol madridi társirodája a csalások elkerülése érdekében tájékoztatott a Spanyolországban folyó számsorsjátékokról. A "Bono loto", a "La primitiva" és az "El gordo de la primitiva " névre keresztelt játékok esetében a játékszervező, "Organizacion Nacional de Loterias y Apuestas del Estado" (ONLAE) kirendeltségein vásárolt szelvényekkel lehet játszani.

A közlemény kiemeli, hogy a fogadásoknál semmiféle személyes adatot nem kell bemondani, ráadásul ezek kizárólag országos játékok, internetes fogadást és sorsolást nem tartanak. A hatszáz eurónál alacsonyabb nyereményeket bármelyik lottózóban fel lehet venni, az ennél magasabb nyereményeket azonban kizárólag az ONLAE által feljogosított pénzintézetek fizethetik ki.

Ezek mellett van még a "Loteria nacional" nevű játék, melyen csak a "La Fábrica Nacional de Moneda y Timbre de Espana" által kiadott szelvényekkel játszani, illetve létezik még a közelmúltban az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban elindított "Euromillion" nevű számsorsjáték, amelynek részvételi feltételei megegyeznek a ONLAE által szervezett lottókéval. A spanyolországi vakok egyesülete, az Organizacion Naccional de Ciegos de Espana is naponta tart sorsolást, melyeken a szövetség tagjaitól vásárolt kuponokkal lehet játszani.