Mátyás
-6 °C
1 °C

Összefogás a kémprogramok ellen

2006.02.01. 12:08
Vírusokkal kapcsolatos tapasztalataikat eddig is megosztották egymással a legnagyobb it-biztonsági cégek, és ezt az együttműködést most a kémprogramokra is kiterjesztik.

Évente 50-100 százalékkal nő a kémprogramok száma, és jelenleg ezek a digitális kártevők jelentik a legnagyobb kockázatot, ezért a Symantec, McAfee, Trend Micro, ICSA és a Thompson Cyber Security Labs bejelentette, hogy szabványos kémprogram-felismerő technológiát fejlesztenek ki. A cégek arról is gondoskodnak, hogy egy kártevőnek csak egyféle neve legyen, így nem zavarják össze az ügyfeleiket.

Segítik a mérést

Most a kémprogramirtó technológiák nem igazán összehasonlíthatók, mert a fejlesztőcégek és a terméktesztelők egy része nagyon kicsiny mintán próbálja ki a szoftverek működését, állítja a Symantec sajtóközleménye, ezért az együttműködő cégek vállalják, hogy kidolgozzák a mérési módszereket, amelyekkel a tőlük független tesztelők meg tudják ítélni, hogy melyik technológia hatékonyabb.

Megállapodás született arról is, hogy a kémprogramokkal foglalkozó szakértők ezentúl megosztják egymással kutatási tapasztalataikat, és informálják egymást a váratlan eseményekről. A csoport a Kémprogram-ellenes Koalíció (Anti-Spyware Coalition - ASC) előírásait alkalmazza, és szorosan együttműködik a szervezettel a kutatási eszközök kifejlesztésére történő erőfeszítéseiben, írja a sajtóközlemény.

A módszerekről és egyéb gyakorlati tanácsokról a www.spywaretesting.org címen lehet olvasni.