Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Két új név a kémprogramok toplistáján

2008.03.11. 12:10
Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2008 februárjában is megjelentette toplistáját a januárban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a Sunbelt szakemberei a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

Újabb káros alkalmazások jelentek meg a toplistán. Egyikük, a VirusHeat egyből az ötödik helyen landolt. A VirusHeat a hamis biztonsági szoftverek csoportjába tartozik, vagyis a gyanútlan felhasználó antivírusként telepíti fel magát a károkozót. Az ál-antivírus hamis fertőzöttségre utaló biztonsági riasztásokat jelenít meg, egyúttal pedig a VirusHeat megvásárlására buzdít, amit követően a károkozók eltávolítása lehetővé válik. Hasonló módon vásárlásra ösztönöz a 9. helyen található SecurityToolbar.DesktopScam, amely a böngészőbe épül be és szintén a számítógép fertőzöttségére utaló üzeneteket tartalmazó popup ablakokat nyit meg, azzal a különbséggel, hogy a DesktopScam piaci forgalomban kapható, valódi biztonsági programok viszonteladását kísérli meg.

A lista első helyén a Trojan.FakeAlert trójai kémprogram található, ez tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére. A második helyezett a Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec, ami az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A dobogóra a Virtumonde fért még fel, ez felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyűjtött adatok elküldésére is képes.

További programok a toplistában a negyedik, illetve hetedik helyen szereplő ClickSpring.PuritySCAN és MyGeek/CPVFeed reklámprogramok. Az előbbi egy reklámok megjelenítésével finanszírozott szoftver, ami a böngésző gyorsítótára és az előzmények átvizsgálásával pornográf tartalmakat és utalásokat keres, majd felajánlja ezek törlését. A háttérben viszont a program a teljes böngészési előzményeket elküldi, ami alapján célzott hirdetéseket jelenít meg. Utóbbi működése során különböző reklámokkal zavarja a böngészést sőt, bizonyos esetekben a weboldalakra történő navigáció eltérítésével más oldalakat mutat.

A hatodik, nyolcadik és tizedik helyeken trójai programok találhatók. A Trojan.NewMediaCodec a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, de a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére. A januárban megjelent Trojan.in-t-e-r-n-e-t eszközmeghajtóként telepítődik a számítógépre, és folyamatosan szemmel tartja a látogatott weboldalak címeit. Az összegyűjtött listát rendszeresen távoli szerverekre küldi el, míg újabb változatait különböző internetes csalásokra is felhasználják. Végül a Trojan.Unclassified.gen általános kategóriába olyan trójai alkalmazások tartoznak, amelyeket a CounterSpy felismer, de egyenkénti elnevezésükre és elemzésükre még nem került sor. A kategória sok hasonló fertőzést tartalmaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!