Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hekkermenedék a Symantec szoftverében

2006.01.13. 12:04
Frissítést adott ki csütörtökön a Symantec a Norton Systemworks nevű rendszerkarbantartó szoftverhez, mert a biztonsági rést a cyberbűnözők is kihasználhatták volna.

Rejtett könyvtárat hoz létre a felhasználók merevlemezén a népszerű Norton Systemworks egyik részegysége, a Protected Recycle Bin. Ezzel a megoldással a módosított vagy törölt fájlok helyreállítását akarta megkönnyíteni a gyártó, de szakértők szerint kisebb hibát követett el. Nem gondolt ugyanis arra, hogy az ilyen rejtett könyvtárakat a vírusirtó szoftverek figyelmen kívül hagyják, tehát ott nagyszerűen el lehet rejteni vírusokat vagy más kártékony kódokat.

A cég sajtóközleménye szerint a szoftver frissítése megszünteti azt a lehetőséget, hogy hekkerek is kihasználhassák a védett tárolót. A Symantec egyébként azt akarta elérni a könyvtár elrejtésével, hogy a felhasználók véletlenül se törölhessék le a fájljaikat, viszont a támadók legújabb technikáit látva megváltoztatta a véleményét arról, hogy érdemes-e tökéletesen elrejteni a fájlokat, tudta meg a Cnet informatikai szaklap.

Szerencsére sem a biztonsági hibákkal foglalkozó Secunia, sem a Symantec szerint nem volt kritikus a hiba, a számítógépek nem voltak közvetlen veszélyben. A frissítés után a felhasználók arra számíthatnak, hogy a korábban rejtett NProtect könyvtár megjelenik, és a vírusirtók is végigböngészik víruskereséskor. A frissítés telepítése után újra kell indítani a gépet, hogy érvényesek legyenek a változtatások.