Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Bill Gates szúnyogokkal támadta meg közönségét

2009.02.06. 13:26
Egy pillanatra komolyan megrémítette mosolyogni próbáló közönségét Bill Gates, amikor a maláriáról tartott előadása közben szabadon engedett egy maréknyi szúnyogot.

Bill Gates a Technology, Entertainment, Design (TED) konferencián tartott előadást a kaliforniai Long Beachen. A Microsoft nyugalmazott vezére sok egyéb közt kitért kedvenc témájára, a maláriára is: feleségével, Melindával tavaly 189 millió dollárt költöttek a vakcina kifejlesztésére, de még távolinak tűnik a betegség megelőzése. Az egyenlítő környékén makacsul tartja magát a malária, amit a világ gazdagabb részeiről az emberiség könnyedén kiszorított, de a szegényebb területeken egyszerűen nincs elég pénz a harcra.

Gates szerint több támogató kell, hogy 2015-re drasztikusan csökkenteni lehessen az elhalálozások számát. A világ gazdagabbik felének meg kéne értenie, hogy a malária legyőzhető, mondta Gates, de ehhez fel kell rázni az apátiából az embereket. Miután az exvezér ismertette a malária lefolyását, a közönség felé fordult:

2

„Nemcsak a szegény embereknek kellene szenvedniük ettől”, mondta, aztán felemelte az asztalon lévő üvegburát, és szabadon engedte az addig nyugodtan várakozó szúnyogokat. A közönség nem volt nyugodt, többen meg voltak győződve arról, hogy Gates maláriával fertőző rovarokat küldött rájuk.

Loick Le Meur például azt írta a twitterre, hogy „Bill Gates szúnyogokat szabadított el, mindannyian elhagyjuk a termet és megbetegszünk”, míg az Ebay alapítója, Pierre Omidayr megjegyezte, hogy „pontosan ezért nem ülök soha többé az első sorba”.

A történet aztán nem ért tragikus véget, mert mint kiderült, a szúnyogok nem voltak fertőzők, nem hordoztak maláriát a szervezetükben. Gates viszont elérte, hogy a veszélytelen mutatvánnyal bekerüljön a világsajtóba a maláriakérdés.