Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Itt a tárcsa, hol a tárcsa

2001.11.16. 17:41
A számítástechnikát alkalmazó cégek csillagászati összeget költenek adatvédelemre, az adatvesztések száma mégis évről évre növekszik.
Érdemes egy pillantást vetni az FBI adataira. Az 500 PC-nél többet használó USA-beli cégeknél 1996-ban 36%, 97-ben 47%, míg 98-ban 54% esélye volt annak, hogy adatvesztés következik be rendszerükben.

A KÜRT 1999-ben összesen 3119 adatmentést hajtott végre. Izgalmas statisztikát készítettünk ezekből. Hardverjellegű meghibásodás: 60%, ezen belül emberi mulasztás miatti meghibásodás 42% (például az adathordozót leejtették). A nem hardverjellegű (pl. szoftveres) hibák közül az emberi mulasztásra visszavezethető 17%. Az emberi tényező tehát összesen 59%, szép arány.

Technológiánk alkalmas arra, hogy minden mágnesesen rögzített adatot visszanyerjünk. Tavaly az adatmentésre kerülő esetek valamivel több mint 22%-a mégis menthetetlen volt -- például azért, mert a felületek teljesen tönkrementek, vagy az adatokat szándékosan felülírták, stb.

A 22% az 681 adattárolót jelent, azaz legalább ennyi céget, amely végleg elveszítette értékes adatát. Itt összesen 2 276 GB-nyi adat elvesztéséről van szó. Statisztikánk szerint ebből a nem menthető 681 esetből 403-ban emberi mulasztás miatt semmisültek meg az adatok mindörökre. Tehát nem vesztek volna el, ha a rendszergazda tudja, mi a teendő -- de nem tudta, vagy rosszul tudta. A 403 esetben összesen 1 286 GB adat veszett el. Ha 1 GB adatmentése ezer dollárba kerül, akkor összesen több mint egymillió dollárt fizettek volna ki a károsultak örömmel, hogy adataikat visszakapják.

E statisztikák készítése közben kollégáink nem savanyodtak meg, sőt időnként igen jól szórakoztak. Íme egy mosolyfakasztó eset:

A hazai "Top 100"-ban lévő cégtől érkezett az adathordozó. Megvizsgáltuk, majd szakvéleményt írtunk, mint minden esetben. A szakvélemény megírását nálunk számítógép segíti: a vizsgálati eredmény kódjaiból képzett kulcskifejezések kerülnek bele az előre megírt sablonba. Az említett esetet az alábbi szakvélemény rögzítette:

Az eszköz állapota: a mechanika sérült / megbontás nyomai láthatóak (ez két kódból előállított két kulcskifejezés).

Részletes szakvélemény: a mechanikai rész üres / nincs adathordozó tárcsa / nincs fejszerelvény (újabb három kód).

Adatmentésre vonatkozó megállapítások: az adatmentés nagy valószínűséggel nem oldható meg.

Ezt a kulcskifejezést azért fogalmaztuk meg ilyen árnyaltan, hogy menekülő utunk legyen az esetleges tévedésünknél. A fenti adatlapból egyértelműen az derül ki, hogy az adathordozónak éppen az adathordozó része nem állt rendelkezésünkre.

Ilyen esetre nem gondoltunk előre -- nemhogy kulcskifejezésünk, de még díjszabásunk sincs rá.