Emőke
-4 °C
9 °C

Taxiban felejtett titkok

2005.01.25. 17:26
A világ taxijaiban összesen 31 ezer palmot, 11 ezer laptopot és 200 ezer mobilt hagynak el az utasok fél év alatt, állítja egy biztonságtechnikai cég. Magyarországon nem ennyire súlyos a helyzet: a "28-as kezelő" heti két-három elhagyott mobilról tud.

A mobil kommunikációs eszközök, így a kéziszámítógépek, a laptopok és a mobiltelefonok jelszavas védelmének és a rajtuk tárolt adatok titkosításának fontosságára hívja fel a figyelmet egy amerikai biztonsági cég. A Pointsec Mobile Technologies hétfőn közzétett jelentése szerint ugyanis a hordozható eszközök tulajdonosai soha nem tapasztalt lendülettel hagyják el ketyeréiket - elsősorban a taxiban.

A Pointsec nemzetközi, kilenc országra kiterjedő felmérése során kiderült, hogy az egyik - meg nem nevezett - vezető chicagói taxitársaság a vizsgált féléves időszakban taxinként átlagosan 3,42 elhagyott mobilt, 0,86 a kocsiban felejtett kéziszámítógépet és 0,18 magára hagyott laptopot regisztrált. A Pointsec megszorozta az autónkénti átlagot a vállalat autóinak számával, és megdöbbentő eredményre jutott: a vizsgált hat hónapos időszakban a felelőtlen tulajdonosok összesen 85 619 mobiltelefont, 21 460 marokszámítógépet és 4 425 laptopot felejtettek a társaság gépjárműveiben.

Mobilban London a legfeledékenyebb

A vizsgálatot a biztonságtechnikai cég kiterjesztette további nyolc városra - felmérést végzett Helsinkiben, Koppenhágában, Londonban, Münchenben, Oslóban, Párizsban, Stockholmban és Sydneyben, és összesen kilencszáz szolgálatban lévő taxisofőrt kérdezett meg. A válaszokból kiderült, hogy Chicagót csak Londonnak sikerült megszorítania a taxinként elhagyott 0,21 darab laptoppal.

A hétfőn közzétett jelentésben a Pointsec figyelmeztet arra, hogy a manapság használatos mobil eszközök átlagos tárolókapacitása megközelíti a 80 megabájtot, ami azt jelenti, hogy egy-egy kütyü elvesztésekor 6 000 szöveges dokumentum, 720 000 e-mail vagy 360 000 kontakt kerülhet illetéktelen kezekbe. Ráadásul a nemzetközi helyzet fokozódik: az első, 2001-es időszakhoz képest Londonban például tavaly 71 százalékkal több laptop és 350 százalékkal több kéziszámítógép felejtődött a taxik ülésein.

A világ taxisai a Pointsec adatai szerint meglepően becsületesek, hiszen az elhagyott mobilok 80 százaléka, a marokszámítógépeknek és a laptopoknak pedig 97 százaléka visszakerült eredeti tulajdonosához, a legtöbb esetben úgy, hogy maga a taxis kereste fel a hanyag tulajdonost. A biztonsági cég munkatársai egyébként addig extrapolálták az adatokat, míg kiderítették: a világ taxijaiban összesen nagyjából 31 ezer palmot, 11 ezer laptopot és 200 ezer mobilt hagynak el az utasok fél év alatt.

Itthon minden rendben?

Magyarországon hasonló felmérés nem készült, de a megkérdezett budapesti taxivállalatok azt állítják, hogy nálunk nem ennyire súlyos a helyzet - mintha kimaradtunk volna a nemzetközi fősodorból. A budapesti City Taxi diszpécsere kérdésünkre elmondta, hogy összesen napi négy-öt elhagyott tárgyat találnak a társaság járműveiben, de ebbe beletartozik a mobiltelefonon kívül minden más is. A 6x6 taxi diszpécsere, aki csak "28-as kezelő"-ként azonosította magát, heti 2-3 elhagyott mobiltelefonról tud, míg Veszlényi Gábor, a Főtaxi forgalmi igazgatója szerint a társaságnál kéthetente egy elveszett telefon kerül nyilvántartásba, ami a Budapesten futó 800-1000 kocsit tekintve nem számít soknak. Igaz, az esetek jó részében a cég nem értesül a taxiban hagyott kütyüről, mert a tulajdonos felhívja saját magát, és a sofőrrel intézi el az ügyet. Veszlényi egyébként is jóval érdekesebb sztorikat tud, mint a telefonelvesztés: a Főtaxinál hagytak már el repülőjegyet, televíziót és cimbalmot is.