Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Percek alatt feltörhető a laptopok titkosítása

2008.03.06. 11:00
Egy amerikai kutatás eredményei szerint a laptopokon tárolt információ sokkal sérülékenyebb, mint azt korábban gondolták. Simán ki lehet nyerni az adatokat védő titkosító kulcsot a gépből, állítja a kutatócsoport.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a számítógép az adatokat a kikapcsolás után pár másodpercig még az úgynevezett felejtő memóriában őrzi. Most azonban a kutatócsoport azt találta, hogy még néhány perccel később is megmaradnak, és kinyerhetőek.

Nem tűnik el az adat

A felejtő memória a RAM része, és átmenetileg tárol adatokat. A vállalatok és a kormányzatok az érzékeny információkat titkosítással védik. „Ez csak abban az esetben működhet, ha a titkosítási kód védett marad. Mi azonban azt tapasztaltuk, hogy ezek a kulcsok elérhetőek voltak a laptopok memóriájából, a pár perc pedig elegendő lehet egy hekkernek, hogy kinyerje azt.” – magyarázta a BBC-nek Edward Felten, a Princeton egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A professzor szerint az igazi veszélyforrás, ha a támadó hozzáfér a bekapcsolt, vagy a hibernált állapotban lévő számítógéphez. Utóbbi esetben a számítógép nem működik, de a RAM-ban tárolódik az információ és a gép könnyedén „felébreszthető”. „Aki ilyenkor hozzáfér a géphez, kikapcsolja, majd bekapcsolja az áramforrást és könnyedén hozzáfér a memóriához, így a titkosítás kulcsaihoz is” – fogalmazott, majd hozzátette, amikor alvó módban van a számítógép, az operációs rendszer védi az adatokat, azonban az áramforrás megszüntetése, majd egy gyors újraindítás kiiktatja ezt a védelmet. „Ezzel a támadó kihagyja az operációs rendszert és egyenesen a memóriához fér hozzá” – magyarázta a kutató.

Ha a hekker lefagyasztja a laptopot, akkor profi

Vizsgálataik során Felten és kollégái megállapították, ha lehűtik a laptopot, nagyobb eséllyel marad meg a memóriában az adat, akár a kikapcsolás után tíz perccel is. Vagyis ha normál esetben 15 másodpercig marad meg az adat egy számítógépben, akkor ugyanabban a számítógépben, az eszközt –50 fokra lehűtve, tíz percig is megmaradnak a memóriában. A professzor szerint percekkel azelőtt ki kell kapcsolni a számítógépet, hogy olyan helyzetbe kerülnénk, hogy más is hozzáférhetne. Az alvó vagy hibernált mód pedig nem jelent elegendő védelmet, állítja a kutató.