Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Japán atomerőművek titkos adatai a neten

2005.06.23. 12:26
Egy alkalmazott személyi számítógépéről került az internetre több japán atomerőmű részletes leírása. A japán korány szigorítja az ellenőrzést.
Bizalmas információk kerültek fel az internetre Japán atomerőműveiről. Hoszoda Hirojuki kabinetfőnök csütörtökön ígéretet arra, hogy a japán kormány lépéseket tesz az adatok védelme érdekében. Több atomerőműről jelentek meg anyagok a világhálón - köztük fotók a nukleáris központok belsejéről, a rendszeres ellenőrzések és karbantartások részletei, valamint a dolgozók névsora.

Vírusok útján

"A nukleáris erőművek nagyon fontos objektumok a terroristaellenes harccal és a biztonsággal összefüggő intézkedések szempontjából" - mondta a kormányszóvivő.

A Mitsubishi Electric elismerte, hogy az információk vírusfertőzés miatt kerültek nyilvánosságra. A kártevő a cég egyik leányvállalatánál dolgozó alkalmazott személyi számítógépét támadta meg - ennek a vállalatnak a feladata a nukleáris erőművek ellenőrzése. A kiszivárgott információ hét állami áramszolgáltatót és öt független céget érint. A Mitsubishi valamennyiüktől bocsánatot kért.

Az ügy kivizsgálásával megbízott kereskedelmi minisztériumi illetékes szerint a világhálóra került adatok nem kapcsolódnak közvetlenül az atomerőművek üzemelésének legérzékenyebb részéhez.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek óta a japán rendőrség és parti őrség megerősítette a biztonsági intézkedéseket az ország 52 nukleáris reaktora körül.