Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Trójait rejt Angelina Jolie melle

2008.09.01. 06:40
Angelina Jolie képei mögé bújnak a legújabb kémprogramok, és már a Google reklámhálózatában is hirdetnek károkozókat.

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Malware Research Labs 2008 szeptemberében is megjelentette toplistáját az augusztusban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a Sunbelt szakemberei saját rendszereik visszajelzései alapján állították össze. A kutatásban bárki részt vehet, aki letölti a CounterSpy kémprogram eltávolítót.

A nyár során a toplistát főleg a reklámprogramok uralták, egyes elemzők szerint ez részben az olimpiának is köszönhető, hiszen a játékok során megnövekedett internetforgalmat sokan szerették volna kihasználni oldaluk, termékeik népszerűsítésére.

Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy a pekingi játékok alatt a reklámprogramok szinte eltűntek a legtöbb fertőzést okozók toplistájáról, ugyanakkor számos trójai küzdötte fel magát újra a top 10-be.

Az első helyen a régi ismerős, a Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec található – ez csupán arra bizonyíték, hogy továbbra is a felnőtt, erotikus tartalmú oldalak látogatói között a legtöbb a fertőzés. A második helyen egy új jövevény, az Antivirus XP 2008 (Winifixer) nevű hamis biztonsági program található, ami még a Google Adwords hirdetési rendszerét is felhasználta terjedéséhez, sokszor hatékonyan és szabályosan reklámozva magát a keresőóriásnál. A névválasztás ugyancsak nem lehet a véletlen műve, hiszen a Vista operációs rendszer nem aratott osztatlan sikert, számos felhasználó – köztük nemzetközi vállalatok – nem tértek át a Microsoft 2007-es operációs rendszerére, ezt is igyekeznek kihasználni a káros alkalmazások fejlesztői.

A harmadik helyen szintén egy új belépővel találkozhatunk: a Trojan.Hacktool.YMFlooder.B káros alkalmazás számítógépünk erőforrásait különféle spam levelek kiküldésére használja fel. Ha egy email flooder, vagy más hasonló spamküldő robot található egy gépen, akkor a felhasználó természetesen azt is kockáztatja, hogy a legtöbb levelezőszerver spamként fogja azonosítani az összes tőle érkező levelet, így jó levelei sem fognak célba érni. Nemrégiben napvilágot látott, hogy a spammerek között továbbra is kedvelt módszer a hírességekről szóló pletykák becsempészése a levelekbe.

A Secure Computing friss felmérése szerint a celebritások közül Angelina Jolie messze a „legnépszerűbb”, az ő nevét a második helyezettnél ötször több spamben, a celebekről szóló spamek 45 százalékában használják, szemben a második helyen 9 százalékkal kullogó Barack Obamával.

Nos, a lehetőséget a trójai programok fejlesztői is ismerik és használják: a toplista negyedik helyén található Trojan-Downloader.Exchanger.Gen Angelina Jolie meztelen képei mögé rejtőzve települ a számítógépre. A gyanútlan felhasználó általában három különböző képet, köztük hamisított meztelen fotót is kaphat a színésznőről, amelyekre kattintva installálja a trójai alkalmazást.

Az ötödik helyen egy régi ismerős, a Virtumonde, míg a hatodik helyen a hamis biztonsági riasztásokkal zavaró Trojan.FakeAlert található. A hetedik helyre az INF.Autorun módszerrel terjedő károkozók küzdötték fel magukat, míg a nyolcadik és a kilencedik helyen ismét két trójai, a lista végén pedig egy új, hátsó ajtót nyitó féreg, a Backdoor.SDBot csúszott be.

A káros alkalmazások fejlesztői kifogyhatatlanok az ötletekből, ha terjeszteni szeretnék programjaikat. Az utóbbi hónapban sok backscatter kitörés volt megfigyelhető, amely során a spammerek a megcélzott feladó nevében próbálnak nem létező címre levelet küldeni, a jót akaró levelezőszerverek pedig a felhasználó valós e-mail címére küldik vissza a spamet egy sikertelen kézbesítés üzenettel, így gyakorlatilag egy hibaüzentbe csomagolva érkezik a spam.

Sok levelezőszerver viszont átengedi ezeket az üzeneteket, vagy azért mert hibaüzenetként értékelik, vagy azért mert a hibaüzenet kézbesítője egy megbízható levelezőszerver szemben egy otthoni, fertőzött számítógéppel. A vírusirtókon is gond nélkül átcsúszik a károkozó linkje, hiszen a spamben csak egy link szerepel a valódi fájllal szemben, így könnyen megérkezik a felhasználók postafiókjába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!