Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Új tűzfalak a Symantectől

2002.06.20. 15:00
Három új tűzfal-termékét mutatta be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Symantec. A cég, szakítva eddigi irányvonalával, a hardverpiacra is igyekszik betörni kombinált tűzfal-, VPN (virtuális magánhálózati), és vírusvédő megoldásukkal, mely a Plug and Protect technológiával gyorsan, alacsony költséggel üzembe helyezhető és működtethető.
A kis- és közepes vállalkozásoknak szánt Symantec Gateway Security integrálja a tűzfalat, átjáró-szintű antivírus és behatolás-detektálást, a tartalomszűrést és a virtuális magánhálózat (VPN) megoldást egyetlen berendezésben. A Symantec Gateway Security valamennyi funkcióját a berendezéshez tartozó egyetlen központi menedzsment konzolról lehet irányítani. A menedzsment konzol használatával az adminisztrátorok helyi és távoli berendezéseket egyaránt kezelhetnek az interneten keresztül.

Háromféle méret

Symantec Firewall/VPN berendezés
A Symantec Gateway Security berendezés három méretben kapható. A Symantec Gateway Security 5110 legfeljebb 40 Mbps átvitelt tesz lehetővé, és 50 csomópontos licensszel rendelkezik. A Symantec Gateway Security 5200 legfeljebb 80 Mbps átvitelt tesz lehetővé, és 250 csomópontos licensszel rendelkezik. A Symantec Gateway Security 5300 legfeljebb 80 Mbps átvitel mellett korlátlan számú csomópontra érvényes licensszel fog rendelkezni. Az ügyfelek a berendezéshez egy évre szóló telefonos rendszertámogatást kapnak, valamint jogosultságot cserére és tartalmi frissítésre.

A fiókirodáknak, kisvállalkozásoknak és nagyobb cégeknek is szánt, egyszerűen használható Symantec Firewall/VPN 100, 200 és 200R berendezések integrált biztonsági és hálózati eszközök, tűzfal és virtuális magánhálózat, hálózatkezelő és egyéb funkciókkal rendelkeznek.
Külön említést érdemel a professzionális távoli menedzsmenti lehetőség, mely a 100-as, a 200 és a 200R típus esetében webalapú kommunikációval oldottak meg.

Linuxos minitűzfal otthonra

A család legkisebb tagja a Firewall/VPN 100, mely tűzfalfunkciókat lát el, illetve IPSec VPN-t (virtuális magánhálózatot) képes létrehozni, egy WAN és négy 10/100-as Ethernet csatlakozóval rendelkezik az internetkapcsolat ill. a PC-k és egyéb hálózati eszközök számára. Operációs rendszere Linux, mely flash memóriában futva látja el teendőit. Ez az eszköz leginkább a kisvállalkozások piacát hivatott megcélozni, sőt a Symantec elgondolásai szerint a jövőben alapja lehet a háztartási internetes eszközök védelmének is. Versenyképes ára mindenesetre vonzóvá teheti ezt a terméket a hazai, a hálózatuk biztonságára eddig viszonylag kis összeget fordító cégek számára.

A bejelentkező dolgozókat is védi

A Symantec Firewall/VPN 200 a VPN 100 -hoz hasonlóan tűzfal és VPN képességgel bír, de 8 10/100-as Ethernet csatlakozóval szerelték fel, két WAN csatlakozóján pedig terhelésmegosztásra is képes. A Symantec Firewall/VPN 200R az előbbieken felül rendelkezik egy olyan távoli VPN klienssel is, mely egyben személyi tűzfal, így a VPN-be csatlakozó munkatársakat is megvédi a rosszindulatú támadásoktól. Ezek a berendezések már képesek ellátni több, funkciójukban elkülönülő szerver ill. munkaállomások védelmét is. Operációs rendszerként szintén Linuxot futtatnak, ám itt a flash memória helyett már 20Gb-os háttértár biztosítja a működést. A Symantec biztonsági politikájára jellemző, hogy nem valamely már létező disztribúciót választották a család motorjául, hanem házon belül oldották meg annak összerakását.

A Symantec Firewall/VPN berendezések kiegészítik a VelociRaptor tűzfal/VPN berendezéseket, melyek további biztonsági szolgáltatásokat és sávszélességet biztosítanak a közepes-nagyméretű vállalkozások számára.

A VelociRaptor 1.5 a cég tűzfal és VPN berendezésének új változata. Az új VelociRaptor rendelkezik Advanced Encryption Standard (AES) támogatással, és új proxy funkcióval is, mely elsősorban a videokonferenciák biztosításához alkalmas. A Symantec VelociRaptor átviteli sebessége több mint 50 szélessávú internethozzáférésnek felel meg (jellemzően xDSL technológia, darabonként 512 kbit/s sebességgel számolva)