Viola
-6 °C
-2 °C

Itt a George Clooney-féle új nigériai levél

2007.05.09. 16:00
A csaló nigériai levelek legújabb típusa egy 1999-es George Clooney-film történetével igyekszik kicsalni a gyanútlan felhasználó pénzét.

Az emailt egy Irakban szolgáló amerikai katona nevében küldik, aki azt állítja, társaival kincset, hatalmas mennyiségű aranyat és készpénzt talált, éppen úgy, mint a Sivatagi cápák című film főszereplői.

Kincset talált, szétosztaná

A szöveg szerint a zsákmány 750 millió dollárt ért, amiből a levelet aláíró katona része 20 millió. A busás vagyont azonban nem sokáig tudta élvezni, mert leszerelt ugyan a seregből, de gyorsan vissza is tért Irakba (itt jön a nigériai levelekben már megszokott, a szánalomkeltő rész), hogy emberjogi aktivistaként folytassa háborús szerepvállalását. Közben viszont életveszélyesen megsebesítette egy bomba és emiatt most mindjárt meg fog halni, úgyhogy muszáj továbbadnia a pénzt, de azonnal.

"Az orvosok azt mondják, bármelyik pillanatban meghalhatok", írja a moziszerető spammer, és azt ígéri a felhasználónak, ha megadja telefonszámát, emailcímét, és banki adatait, részesülhet a kincs egy részéből.

A Symantec internetbiztonsági cég szerint a spam elsősorban az amerikai felhasználókat célozza, akik úgy érzik, nem egy ismeretlennel, hanem egy bátor honfitársukkal kerülnek üzleti kapcsolatba. Kelly Conley, a Symantec kutatója a vállalati blogon hívta fel a figyelmet az új csaló spamre, aminek szerinte sokkal könnyebb bedőlni. "Annyi a különbség, hogy most már nem szegényes angolsággal, egy vadidegen nigériai, hanem egy hazafi katona nevében írnak, aki egyfelől jótékony, másfelől szívesen odaadja a pénzét" - fogalmazott.

Nigériai levél alapok

A nigériai csalóként elhíresült bűnözők évente több ezer levelet és emailt postáznak, amiben kecsegtető üzleti lehetőséget kínálnak, majd elszedik az elővigyázatlan áldozatok pénzét. Az emailben a feladó azt állítja, nagyobb összegű pénzt kell külföldre menekítenie, ezért a címzettnek jelentős százalékot ajánl fel készpénzben, ha az összeget ideiglenesen elhelyezheti a bankszámláján.

A csalók gyakran azt állítják, hogy a nigériai kormány egy befejezett üzlet ellenértékeként fizeti ki nekik a kilátásba helyezett összeget. Más esetekben azt állítják, hogy repülőgép-baleset utáni kártérítést kapnak hamarosan. Aki válaszol, és érdeklődik a részletek iránt, azt a választ kapja, hogy első lépésben némi pénzt kellene biztosítania például a banki költségek és a hivatali kiadások fedezésére. Ha pedig valaki hozzáférést enged a bankszámlájához, az összes pénzével együtt tűnnek el a csalók. Magyar júzer is hitt a csalóknak, egy debreceni egyetemistának több mint tízmillió forintja bánta, hogy belement az e-mailben ajánlott üzletbe.

A nigériai levélnek több változata ismert, a segítségkérő levelekről elhíresült nigériai csalók már korábban is reagáltak az iraki háború eseményeire, és megfogalmazták a nigériai ajánlat Irakra optimalizált változatát. Akkoriban a Szaddám-rezsim által üldözött olajbárók nem létező pénzét kergethették azok, akik nem okultak a korábbi átverésből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!