Adalbert
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyes is lehet a karácsonyi online vásárlás

2008.12.03. 13:50
Itthon is egyre több az internetes vásárlás, de az online karácsonyi ajándékbeszerzés is rejthet veszélyeket. A Panda Security néhány tippel szolgál az ünnepi készülődéshez.

Az adathalászat, az azonosítólopás és a hasonló online trükkök nagy mértékű elszaporodása miatt az utóbbi egy évben az online vásárlás kifejezetten veszélyes dologgá vált, a Panda Security figyelmeztetése szerint érdemes ezt észben tartani a karácsonyi roham közben is.

"Az internet manapság kényelmi funkciókat is betölt" - magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. - "Az emberek csak hátradőlnek, és két kattintással megrendelik azokat a dolgokat, amelyekért régebben sorban álltak, vagy napokig járták a boltokat. A dolog túlzott egyszerűsége azonban veszélyes is lehet: a legtöbben csak annyit látnak a folyamatból, hogy kattintanak, aztán a postás hozza az ajándékot. A háttérben azonban jóval több történik" - mondta el a szakember

A szakember szerint néhány egyszerű tanács megfogadásával a veszélyek kiküszöbölhetők. "Mindenekelőtt tisztán kell tartani a számítógépet. A komplex vírusvédelmi megoldások manapság elengedhetetlenek, hiszen nélkülük vírusok, trójai programok szivároghatnak a gépünkre, amelyek akár a banki hozzáférési adatainkat is ellophatják. Alapvető dolog, hogy csak biztonságos oldalakon végezzünk online fizetést, ezek url-je nem http-vel, hanem https-sel kezdődik." - mondta Sándor Zsolt.

A szakember szerint nem árt információt szerezni magáról a cégről sem: egy kis Google-kereséssel kideríthető, mennyire megbízható a vállalat, nem bukkant-e fel esetleg valamilyen fogyasztóvédelmi ügy kapcsán valahol a neve. Csak olyan cégtől vásároljunk, ahol vonalas telefonszám és cím is fel van tüntetve a kapcsolatnál. A Panda Security hazai igazgatója szerint sokat segíthet, ha a szülők figyelmeztethetik a gyerekeket, hogy a netes ajándékvásárláskor kérjék felnőtt segítségét.