Benedek
-4 °C
5 °C

A vírusírók monomániás, magányos férfiak

2003.03.18. 15:27
A vírusokat többnyire társas kapcsolataik válságától szenvedő, 14 és 34 év közötti fiúk illetve férfiak írják, nyilatkozta a Sophos vírusirtó-gyártó vezérigazgatója, Jan Hruska kedden.
Hruska szerint havonta mintegy ezer új vírust írnak világszerte, és ez a szám nemhogy csökkenne, hanem várhatóan növekedni fog az elkövetkező évek során - írja a ZDNet. "A vírusírók folyton új fertőzési lehetőségeket keresnek, az operációs rendszerek gyengeségeit próbálják kihasználni saját teremtményeik számára" - mondta.

Krónikus barátnőhiányban szenvednek

Véleménye szerint a vírusírók szinte kivétel nélkül számítógépmániás, 14 és 34 év közti fiúk és férfiak, írja a ZDNet. "Krónikus barátnőhiányban szenvednek, többnyire csak nehezen társas kapcsolatokat létesíteni, és rögeszmésen vonzódnak az önmagukat sokszorosító kódrészletek írásához. Ez egyfajta digitális graffiti számukra."

Az operációs rendszerek újabb és újabb verzióinak megjelenésével a vírusok száma is növekszik, hiszen valamennyi szoftverben új gyengeségekre, és új futtatható fájlokra bukkanhatnak, melyeket megfertőzhetnek a vírusok, véli a vezérigazgató. Hruska szerint a vírusírók következő célpontja a Microsoft webes szolgáltatások számára létrehozott .Net rendszere lehet.

Az internet hatékony kommunikációs eszközt jelent a vírusírók számára is, melyen megoszthatják legújabb trükkjeiket, és létrehozhatják egy vírus újabb változatát. Ez történt a 2001 novemberében elindított Klez vírussal is, amely továbbra is a legelterjedtebb vírus az interneten. Hruska szerint elképzelhető, hogy a Klez forráskódját a neten publikálták, így a kezdő vírusírók letölthették és módosíthatták a kódot, majd elkezdhették terjeszteni a vírus új változatát. "Ez egy olyan vírus, ami nem hagyja kiirtani magát" - mondta Hruska.