Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Megérkeztek a magyar netre a játékosok jelszavaira vadászó vírusok

2009.01.07. 11:30
Az ESET több százezer hazai felhasználó adatain alapuló vírusstatisztikája szerint itthon is elterjedtek azok a károkozók, melyek az online játékok belépési adatait lopják el a számítógépekről. A megszerzett felhasználóneveket és jelszavakat a bűnözők az online feketepiacon értékesítik.

Eddig jellemzően az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában terjedtek azok a kártevők, melyek az internetes játékok belépési adatait lopják el a felhasználók számítógépeiről. A hazai játékosok számának szaporodásával együtt azonban a magyar vírustoplistán is megjelent a külföldi listákon már veteránnak számító Win32/PSW.OnLineGames kártevőcsalád. A hazai fertőzések körülbelül 2 százalékáért felelős károkozó olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekeznek gépünkre telepíteni. A vírus gyakran olyan komponenssel is rendelkezik, amelynek segítségével megpróbálja leplezni, eltüntetni állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen. A kártevő az online játékok jelszavainak begyűjtésére specializálódott. A vírusok készítői ezzel a módszerrel nagy mennyiségű lopott jelszóhoz jutnak hozzá, melyeket aztán illegális csatornákon továbbértékesítenek.

Decemberben a magyar vírustoplista első helyein is történt változás. A régóta vezető, Virtumonde névre keresztelt károkozó átengedte az első pozíciót a WMA/TrojanDownloader.GetCodec trójainak. A két kártevő működése hasonló: mindkettő ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazásokat vagy tartalmat kínál letöltésre a felhasználóknak. Mellékhatásként kéretlen reklámokat jelenítenek meg a számítógépeken, és úgynevezett hátsó ajtót nyitnak, amin át a bűnözők akár a gép irányítását is átvehetik. A két vezető kártevő elterjedtsége mutatja, hogy a rendszeres figyelmeztetések ellenére a magyar felhasználók továbbra is maguk telepítik a hasznos szoftvereknek álcázott kártevőket.

Szintén a felhasználók gondatlanságát igazolja, hogy a januári toplistára - méghozzá az 5. helyre - felkerült a Win32/Conflicker.A nevű károkozó, mely a Windows hónapok óta ismert biztonsági hibáját használja ki. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőség javítására a Microsoft már tavaly októberben kiadott egy frissítést, melyet sokan máig nem töltöttek le. A tanulság, hogy a vírusok elleni védekezésben nem csupán a frissített vírusirtó szoftver, de a gondos felhasználói magatartás is fontos szerepet játszik.

A legelterjedtebb rosszindulatú programok a magyar neten (2008 decemberi adatok)

1. WMA/TrojanDownloader.GetCodec.Gen trójai
2. Win32/Adware.Virtumonde alkalmazás
3. INF/Autorun vírus
4. Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás
5. Win32/Conficker.A féreg
6. Win32/PSW.OnLineGames.NMY trójai
7. Win32/VB.EL féreg
8. Win32/Agent trójai
9. Win32/Patched BU trójai
10. Win32/CMDOW.143 alkalmazás  • Eladnék
  • Hírek