Eleonóra
-1 °C
2 °C

Vírusokat irt a Microsoft

2005.05.13. 16:00
A hanyag felhasználók számítógépét is megvédi a Microsoft, ha fizetnek neki. A szoftvergyártó pénteken bemutatta a OneCare szolgáltatást, amellyel eltávolítja a kártékony szoftvereket, betömi a biztonsági réseket és biztonságos helyre menti el a fontos adatokat.

A OneCare felhasználja a Microsoft már meglévő eszközeit, például az AntiSpyware kémprogramirtót és a Windows beépített szolgáltatásait, de ezeket a szoftvergyártó valami komolyabb tűzfallal és vírusvédelemmel is kiegészíti. Az előfizető bátran be is telefonálhat az ügyfélszolgálatra, hiszen extra díj felszámolása nélkül foglalkoznak majd problémájával.

Pénzügyek

Az új védelmi szolgáltatás több szempontból is fontos a Microsoftnak, például megszünteti azokat a biztonsági problémákat, amelyek az elmúlt években igencsak megrongálták a cég hírnevét, és elérhető távolságban tartja az ügyfelek pénztárcáit, azaz ugyanúgy folyamatos bevételt biztosít, mint az MSN és az Xbox Live.

Sajnos a OneCare béta változatát először csak a Microsoft alkalmazottjai próbálhatják ki, az ügyfelek csak nyár végén vagy ősszel érhetik el, és egyelőre semmit sem tudni a díjakról.

Versenyhelyzet

A Microsoft az elmúlt években számos informatikai biztonsággal foglalkozó céget felvásárolt, és az elemzők ebből arra következtettek, hogy a cég saját vírusirtóval jelenik majd meg a piacon. A Microsoft vezetői azonban pénteken elmondták, hogy nem készítenek különálló vírusirtót, ilyen megoldást csak a OneCare tartalmaz majd.

A védelmi csomag elsősorban a vírusirtót nem használó felhasználók körében lesz népszerű, ezért a Microsoft szolgáltatása nem fenyegeti közvetlenül a konkurenciát, mondta el a ZDNetnek Peter Firstbrook, a Garner elemzője.

A OneCare előfizetői automatikus töredezettség-mentesítést és fájlhelyreállítást is kérhetnek, illetve beállíthatnak időzített adatmentést is, amelyben a fontos mappáikat meghatározott időnként cd-re vagy dvd-re íródnak.

Korrektség

Talán nem szép dolog pénzt kérni olyan szolgáltatásért, amely a különféle microsoftos programok, például a Windows és az Internet Explorer által okozott veszélyt csökkenti, a vállalat vezetői azonban nem aggódnak emiatt, szerintük elfogadható, hogy pénzt kérnek a problémák megoldásáért.