Valér
4 °C
8 °C

Három vírus uralta novembert

2004.12.03. 16:15
Novemberben három jelentős vírustámadás történt, amiket tömeges levélküldő férgek követtek el. A hónap elején a Bagle változatai járták körbe a világot, míg két héttel később a Sober visszatérése okozott meglepetést. A legaktívabb kártevők azonban még mindig a NetSky variánsok, amelyek a vírusirtó cég toplistájának első három helyét elfoglalják.
A Bagle féregnek a januári debütálása óta legalább tizenhárom variánsa született, amelyek különböző módszerekkel továbbítják magukat postaládáinkba. A Trend Micro szakértői szerint a Bagle férgek változatos működése azt mutatja, hogy a szerzőjük igyekszik tömeges fertőzést elérni, és valószínűleg még jó néhány új változattal találkozhatunk.

Múlt hónapban egyedül a Sober féreg visszatérése okozott meglepetést a szakértői körökben, hiszen a tömeges levelezőnek utoljára öt hónappal ezelőtt jelent meg új változata. A mostani, kilencedik variáns ugyanúgy működik, mint a korábbiak, ezért a visszatérés fölöttébb erőtlen volt. Persze a kudarcba fulladt novemberi akció után is számíthatunk a Sober újjáéledésére, vélekedett a Trend Micro.

#alt#

Bár a NetSky férgeknek az állítólagos alkotójának elfogása óta nem jelent meg új változatuk, még mindig ez a víruscsalád vezeti a toplistákat; a tíz leggyakoribb rosszindulatú kódot tartalmazó lista hat helyét a NetSky-variánsok foglalják el, beleértve az első három helyet is.

A Trend Micro ezerötszáz észlelés között kilencszáz új rosszindulatú kódot talált, melyeknek a fele féreg, a harmada meg trójai.