Olivér
4 °C
8 °C

Hanggal hekkelhető a Vista

2007.02.02. 12:00
A Microsoft is elismerte, hogy a Windows Vista beépített hangfelismerő rendszere akár rosszindulatú támadásra is használható.

Hangutasításokkal is lehet irányítani a Windows Vista operációs rendszert, de a hasznos újítás károkat is okozhat, ugyanis zenei aláfestés helyett akár kártékony parancsokat is fel lehet tölteni weboldalakra. Felhasználók szerint egy weben lejátszott hangfájl akár arra is utasíthatja a számítógépet, hogy töröljön le fájlokat. A Microsoft szerint a támadás elméletileg megvalósítható, ennek ellenére nem érdemes aggódni.

A szoftvergyártó mamutcég arra mutatott rá, hogy sok körülménynek kell teljesülni a hiba kihasználásához. Először is a felhasználónak aktiválnia kell a hangutasításokat, ráadásul a mikrofonnak és hangszórónak is bekapcsolva kell lennie. Már az is elegendő védelmet nyújt, ha a felhasznál fejhallgatót használ, hiszen az abból kiszűrődő zajokat aligha érzékeli a mikrofon. A támadás akkor működik, ha a mikrofon pontosan észleli a "copy", "delete", "shutdown" vagy más egyéb parancsokat. A Microsoft szerint egy hangutasításokkal működő számítógép esetében igen valószínű, hogy a felhasználó a közelében tartózkodik, így tehát hallhatja a támadó parancsokat.

A BBC cikke szerint néhány felhasználó sikeresen törölt fájlokat, majd a kukát is ürítette, és így a dokumentumok nem helyreállíthatóak, de a parancsok nem használhatók igazán pusztító műveletekre, például merevlemezek formázására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?