Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Interneten telefonálók adatait lopják

2008.05.15. 13:30
Új célpontot találtak az adatlopásból élő internetes bűnözők, már az interneten telefonálók is az áldozataik közt vannak. Egy internetes telefóniával foglalkozó cég szerint VoIP hozzáférési adatokkal kereskednek az interneten.

Már a gonosz bűnözők is felfigyeltek az internetes telefonálás sikerére, elkezdték lenyúlni a felhasználók adatait, hogy a számlájukra telefonálhassanak. Más telefonszámát használva a bűnözők elrejtőzhetnek a hatóságok elől, ráadásul a világ bármely táján használhatják a hozzáférést, hiszen a VoIP-telefonáláshoz csupán egy kliens kell és egy internetelérés.

Aggasztó trend, hogy elkezdték lenyúlni a bejelentkezési adatokat, amelyek egyébként minden egyes hívás kezdeményezésekor áthaladnak a hálózaton, mondta a BBC-nek Dave Gladwin, az IP alapú kommunikációs berendezéseket szállító Newport Networks nevű cég alelnöke. Az adatok persze nem sima szövegként továbbítódnak, de a kódolásuk könnyen visszafejthető. Bár a probléma még viszonylag új, a VoIP népszerűsége miatt muszáj lesz megoldást találni.

Drága alapdíj

Banki adatokkal jó ideje kereskednek az interneten, egy kártyaszám körülbelül 12 dollárba, azaz 1900 forintba kerül. Ennél valamivel drágábbak a VoIP hozzáférési adatok, a Newport szerint 17 dollárért, azaz körülbelül 2700 forintért lehet ingyenes telefonszámot szerezni.

A vállalatok általában biztonságos VoIP-szolgáltatást használnak, írja a BBC, ezért nincs okuk az aggodalomra, ellenben az egyéni felhasználók gyakran telefonálnak nyilvános vagy nem biztonságos otthoni wifin. A szolgáltatók nagy része nem nyújt biztonságos szolgáltatást, a Newport becslése szerint felhasználónként 2-3 brit font - 600-900 forint - többletköltséggel járna a biztonsági szint növelése. A legtöbb VoIP-kliens képes biztonságos módban működni.

Semmi pánik

Vannak persze olyan szakértők is, akik szerint fölösleges a VoIP biztonsága miatt aggódni, mert még nem elterjedt a VoIP-adatok lopása. Ian Fogg, a Jupiter Research elemzője szerint VoIP még nem eléggé elterjedt, ezért az internetes bűnözők nem támadnak a telefonálókra olyan vehemenciával, mint ahogyan a banki adatokra hajtanak.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft