Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kémprogram rejtőzhet a WinAmp bőre alatt

2004.08.26. 16:51
A népszerű zenelejátszón módosított grafikus témákkal kártékony programokat lehet telepíteni és futtatni az áldozat számítógépén. Információbiztonsági szakértők szerint a kémprogramok gyártói régóta kihasználják ezt a lehetőséget, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz.
A támadók szinte bármilyen rosszul megírt program segítségével átvehetik gépünk irányítását, és lenyúlhatják adatainkat; most a népszerű WinAmp zenelejátszóban találtak veszélyes biztonsági hibát. A Secunia IT-biztonsági cég szerint néhány weboldalról olyan grafikus témákat lehet letölteni, amelyek a WinAmp kezelői felületének megváltoztatása mellett kártékony kódokat is telepítenek a számítógépre. A Secunia szerint a probléma igen súlyos, ezért más lejátszók használatát javasolja.

Nulladik típusú hiba

A K-Otik Security nevű francia cég szerint főképp IRC-csatornákon terjesztik azt a linket, amely a kártékony fájlra mutat. A felhasználók a linkre kattintva automatikusan megfertőződnek, és a számítógépük újabb üzeneteket küld szét a csatornákon, mondta el a Cnetnek Chaouki Bekrar, a K-Otik tanácsadója.

A WinAmp támadhatósága teljesen váratlanul derült ki, és ezek a hibák - amelyet szakmai körökben nulladik napi meghibásodásnak neveznek - igen gyorsan ismertté válnak, még mielőtt a szoftverfejlesztők kijavíthatnák. Az Internet Explorer böngészőben is felfedeztek már ilyen hibát, amellyel a javítás gyors elkészítésére ösztökélték a Microsoftot. A WinAmp lejátszót egyébként az America Online egyik leányvállalata, a Nullsoft fejleszti, és a Cnet információi szerint egyelőre nem készültek el a javítással.