Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Forró nyom a Windows forráskód ügyében

2004.02.16. 15:21
Az interneten felbukkant Windows forráskód ügyében újabb fejlemények mutatkoznak. A 13,5 millió programsor töredékeiből arra következtettek szakértők, hogy a kód a Mainsoft fejlesztőcég berkeiből szivárgott ki.
A San Joséban működő Mainsoft 1994 óta áll olyan szerződésben a Microsofttal, így ismerheti a Windows forráskódját. A Mainsoft akkoriban többek közt a Internet Explorer, Outlook és Windows Media Player portolását végezte az Unix Sun- és HP-féle verzióira.

A kiszivárgott Windows forráskódban amerikai sajtóértesülések szerint egy becsúszott hibajelzés révén felbukkan egy Mainsoft-munkatárs email címe. Ez a jelentés akkor keletkezhetett, amikor a népszerű Unix szöveges editor, a Vi, a Microsoft forráskód szerkesztése közben váratlanul összeomlott, és "belefagyott" a rendszer utolsó állása.

Kezdeti szakasz

A Microsoft a számára komoly problémát jelentő esettel kapcsolatban visszafogottan viselkedik, már ami a másra mutogatást illeti. A szoftverkonszern szóvivője, Tom Pilla amerikai újságíróknak annyit mondott, hogy jelenleg a nyomozás kezdeti szakaszában vannak, és a Microsoft együttműködik a bűnüldöző szervekkel.

A Mainsoft közleményben jelentette ki, hogy ismeri a helyzet súlyosságát, és teljes mértékben együttműködik a Microsofttal. Jelenleg az még nem világos, hogy a Mainsoft védett környezetéből hogyan kerülhetett ki a Windows forráskódja.

Nyomoz az FBI

Az FBI "észak-nyugati kíberbűnözési nyomozócsoportja" (Northwest Cybercrime Task Force) nyomoz a forráskód kiszivárgása ügyében. Az FBI egyik szóvivője arra emlékeztetett, hogy illegális letölteni az interneten keringő kódot.

Szakértők szerint máris megjelentek az első vírusok és férgek, amelyek a kiszabadult forráskódban lévő információkat próbálják hasznosítani.

Kukába dobott gép is lehet

Amerikai adatvédelmi szakértők szerint elképzelhető, hogy a Mainsoftot külső hackertámadás érte. De a háttérban ugyanígy állhat egy munkatárs hanyagsága vagy akár szándékos kiszivárogtatás is. A forráskód például akár egy leselejtezett számítógépben, annak le nem törölt merevlemezén is kikerülhetett a cégtől.