Valér
4 °C
8 °C

Féreg rágja az almát

2006.02.17. 16:24
Eddig nem bántották a hekkerek a Mac OS X operációs rendszert, de most megjelent a csevegőhálózatokon az első Apple-kompatibilis trójai.

Még mielőtt valaki rosszra gondolna: a most megjelent Leap-A nem igazi vírus, a potenciális áldozatoknak ugyanis saját kezűleg kell letölteniük és futtatniuk a digitális kártevőt. Az Apple nem hozott nyilvánosságra részleteket a programról, a vírusirtó cégek szerint azonban nincs nagy veszély, a Leap-A nem terjedt el széles körben, írta a Cnet informatikai lap.

Informatikai biztonsággal foglalkozó szakértők szerint a trójait egyfajta figyelmeztetésként kell felfogni, miszerint az Apple operációs rendszere is megtámadható.

Hazudik a féreg

Ügyesek voltak a gonosz hekkerek, ugyanis az Apple-rajongók híres fanatizmusát kihasználva kezdték el terjeszteni kódjaikat: kártékony programot tartalmazó fájlra mutató link felirata azt ígérte, hogy rákattintva képernyőmentések lesznek láthatók a még készülő Mac OS X 10.5 rendszerről, amely Leopard kódnéven ismert. A trójai csak az OS X 10.4 rendszereket támadja meg, és az Apple iChat csevegőhálózaton terjed. A program egy "latestpics.tgz" nevű tömörített fájlban van, futtatásakor az összes csevegőpartnernek továbbítja magát.

Az áldozatnak saját kezűleg kell letöltenie a fájlt, amely a beszélgetésekben csatolmányként jelenik meg. A letöltött fájl ikonja arra utal, hogy egy képfájl van mögötte, és addig nem okoz gondot, amíg rá nem kattintanak.

A brit Sophos it-biztonsági cég szerint a trójai megpróbálja felülírni a legutóbb használt szoftverek indítófájljait, és ezt követően azok tönkremennek vagy hibásan futnak le. A vírusirtó cégek már frissítették vírusadatbázisukat, az Apple meg azt tanácsolta felhasználóinak, amit eddig is: mindig csak megbízható weboldalakról töltsenek le fájlokat.