Valér
4 °C
8 °C

Szerdán érkezik a Windows-frissítés

2004.08.18. 10:55
A Microsoft szerdán feltölti szervereire a Windows XP biztonsági javítócsomagnak azt a kisméretű változatát, amelyet az otthoni felhasználóknak szán. A Service Pack 2 először csak automatikus szoftverfrissítésként lesz elérhető, később azonban a telepítő fájlt is nyilvánosságra hozza a vállalat.
A szoftvergyártó óriáscég hónapokig halogatta a Windows XP legnagyobb javítócsomagjának bemutatását, amely jelentősen megnöveli az operációs rendszer biztonságát, viszont szerdától már az egyéni felhasználók is megszerezhetik a frissítést. A Microsoft augusztus elején készült el a Service Pack 2 javítócsomag végleges változatával, de először csak a vállalati felhasználók férhettek hozzá, mert a Microsoft attól félt, hogy a több százmillió egyidejű letöltés gajra vághatja szervereit.

Több védelem

Bár az SP2 megjelent a fájlcserélő hálózatokon, a Microsoft azt javasolta az egyéni felhasználóknak, hogy ne töltsék le a több száz megabájtos céges verziót, mert a nekik szánt változat csupán nyolcvan megabájtos.

A Service Pack 2 telepítése után a hackerek nehezebben vehetik át a számítógép irányítását, mert az átalakított biztonsági rendszer blokkolja a popup hirdetéseket, kivédi a puffer túlcsordulását, elmenti az összes letöltött fájl származási helyét, és megakadályozza néhány kémprogram működését. A Microsoft továbbfejlesztette a beépített tűzfalat is, amely automatikusan elindul majd, a Windows Messenger viszont alapból kikapcsolt állapotban lesz.

Megelőző takarítás

A védelmi rendszer központi eleme a Security Center, melynek felületén a felhasználó megtekintheti az új vírusokkal, frissítésekkel és a tűzfallal kapcsolatos információkat. A Microsoft arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy az SP2 letöltése előtt futtassanak le néhány vírusirtót rendszerükön, mert a kártékony programokkal már megfertőzött gépen már az SP2 telepítése sem segít.